ALOPÈCIA

Marta Molina – Farmacèutica – Farmàcia Prat-Molina

SABIESQUE ALOPECIA

La caiguda del cabell  - Per què ens cau el pèl?

Alopècia és la pèrdua anormal o rarefacció del cabell, per la qual cosa el terme es considera un sinònim de calvície. Pot afectar al cuir cabellut o a altres zones de la pell en les quals existeix pèl, com les pestanyes, celles, aixelles, regió genital i barba.
El terme alopècia deriva del grec alopex (guineu), a causa que aquest animal canvia de pèl dues vegades a l’any.
ALOPECIA QUADRE                                       CLASSIFICACIÓ DE L’ALOPÈCIA
Les alopècies es divideixen en 2 grans grups:

- Alopècies no cicatricials: el pèl es perd, però el fol·licle pilós està intacte, pel que són potencialment reversibles i és possible la recuperació amb algun tractament

 - Alopècies cicatricials: té lloc la destrucció del fol·licle pilós per algun mecanisme, bé de tipus inflamatori, infecciós o traumàtic, i en conseqüència, la pèrdua de pèl és irreversible.


PREVENCIÓ

Els primers símptomes d’alopècia s’aprecien en el coixí, (més de cinc pèls); no fixar-se en la dutxa ni en la pinta.

alopecia
>   És fals que l’ús de gorres i barrets influeixi en l’alopècia, com tampoc l’ús de gomines.
>   No és bo exposar el cuir cabellut a temperatures molt fredes o calentes.
>   Cal utilitzar un xampú adequat, el xampú anticaiguda de les nostres farmàcies, amb extracte de quina, estimula el bulb pilós i enforteix el creixement capil·lar. La quinina és astringent, antisèptica i sèu reguladora.
>   No cal fregar amb força, provocaríem una fricció no beneficiosa, cal aclarir bé, sobretot si s’usen mascarilles i rentar-se amb aigües amb poca calç. La temperatura ha de ser temperada, i és aconsellable acabar amb aigua fresca, per tancar la cutícula del cabell i evitar enredos.
>   És aconsellable rentar-se el cap dia sí i dia no, això no vol dir no mullar-se el cap per eliminar restes de suor.
>   Per assecar el pèl s’ha d’enrotllar una tovallola que absorbeixi la humitat i després assecar a l’aire. No fregar amb força. En cas d’usar assecador, utilitzar aire fred o temperat a potència moderada i evitar les estirades.
>   El raspallat freqüent no activa la circulació sanguínia per tant raspallarem ho just per evitar nusos i utilitzarem pintes de pues obertes.
>   Fer un massatge suau en el cuir cabellut per no provocar tracció en el pèl.
>   L’estrès és un factor a controlar, és un catalitzador de la caiguda sobretot a partir dels 30 anys.
>   Menjar bé, fer exercici i no fumar, contribueixen a un bon estat del cabell. Prendre aliments que continguin vitamines (B, C, D i I) i minerals (seleni, silici, magnesi). Prendre llevat de cervesa (cereals) i fruita seca, ajuda en la pèrdua del cabell.