ANTIMOSQUITS

Ramón Joanmiquel – Farmacèutic – Farmàcia Joanmiquel Solà

mosquitotigre3

Les picades de mosquits: Perquè piquen i com ho podem evitar

Els mosquits i els insectes en general, piquen per defensar-se o obtenir aliment. En general, les picades de mosquit no causen problemes de salut greus.
Les reaccions que apareixen a la nostra pell són el resultat d’una resposta defensiva del cos i poden produir envermelliment, inflamació, picor i dolor.
En algunes ocasions poden aparèixer infeccions o reaccions al·lèrgiques que necessiten tractament.

Avui en dia existeixen un gran nombre de mesures que ens poden ajudar a prevenir les picades:
Utilitzar teles mosquiteres a les cases.
Portar roba adequada que impedeixi les picades: camises de màniga llarga, pantalons llargs, sabates tancades, barrets…
Evitar l’ús de perfums i cosmètics d’olors forts.
Abans de fer un viatge a una zona on hi ha mosquits que transmeten malalties, és important consultar a un centre especialitzat en vacunació i prevenció de malalties tropicals per informar-se sobre les espècies que hi habiten i quin tipus de prevenció s’ha de fer.
Per a una major protecció, es pot també aplicar un repel·lent d’insectes. L’ús de repel·lents es recomana sempre a l’exterior i en espais oberts, i cal complir-ne estrictament les instruccions d’ús. No es recomanen en menors de 2 anys ni posar-ne a les mans dels infants, per tal de prevenir el contacte amb la boca i els ulls.

El repel·lent s’ha d’aplicar amb moderació sobre la pell exposada i quan ja no sigui necessari cal netejar la pell amb aigua i sabó.
Si quan s’aplica el repel·lent es presenta algun tipus de reacció a la pell, cal rentar la zona amb aigua i sabó i consultar el metge.
En situacions en les quals la persona transpiri, es banyi o es mulli s’haurà de repetir l’aplicació de repel·lent.
Per últim, cal tenir en compte que no es pot aplicar sobre ferides o pell irritada.

RECOMANACIONS

En cas de picada es recomana la neteja amb aigua i sabó de la zona afectada i si la picada és dolorosa, cal aplicar fred local durant 10 minuts.
Si la picor és molt intensa, s’ha d’evitar rascar per no infectar la ferida i aplicar productes antipuriginosos. Es pot administrar una crema antihistamínica amb cortisona o prendre antihistamínic oral segons el grau de picor i inflamació de la picada. Si es produeix sobreinfecció degut al rascat, s’ha d’aplicar una pomada antibiòtica.
El farmacèutic li indicarà els productes més adequats en cada cas per evitar i tractar les picades.