ALIMENTACIÓ PER A LA GENT GRAN

Anna Paré – Farmacèutica i Dietista – Nutricionista col·laboradora de farma-ceutics

MIX

Amb el pas dels anys es produeixen una sèrie de canvis en el nostre cos que condicionen l’alimentació. Hi ha una reducció de l’activitat del òrgans i de les funcions fisiològiques, canvia la composició corporal, es perd massa òssia i musculatura i, per tant, es necessita menys energia.

També es redueixen les necessitats energètiques perquè sovint les persones grans fan menys exercici físic. Però, en canvi, es necessiten els mateixos nutrients que en l’edat adulta o, en algun cas, com el calci i la vitamina D, fins i tot més.
Cal doncs, escollir molt bé els aliments de la dieta i prioritzar els que ens aportin més nutrients:

  • Cereals i derivats com l’arròs, la pasta i el pa han d’estar presents cada dia perquè ens donen l’energia necessària per fer funcionar el cos. Si es mengen integrals porten més fibra i ajuden a prevenir i tractar el restrenyiment.
  • Fruites, verdures i hortalisses aporten vitamines, minerals, fibra i aigua; cal menjar-ne 5 racions al dia entre totes. Normalment 3 de fruita i 2 de verdura, de les quals una hauria de ser en forma d’amanida.
  • L’oli d’oliva és el millor oli per cuinar i amanir; es tracta d’un tipus de greix amb propietats molt saludables.
  • Prendre cada dia llet o derivats com iogurts i formatges, són bona font de proteïna, vitamines i minerals com el calci.
    Cal menjar cada dia peix, ous, llegums o carn, ja que són aliments rics en proteïnes i minerals. Si és necessari, adapteu les textures per poder mastegar-los millor.
    Els fruits secs (ametlles, avellanes, pinyons…) són també uns aliments molt rics en energies i nutrients. Es poden afegir triturats a qualsevol plat per tal d’enriquir-lo.
    També és important moderar el consum d’aliments rics en greixos o sucres com la mel, dolços, galetes, pastissos, gelats, embotits, mantega, patates xips o begudes ensucrades.

Com més variada sigui la dieta més fàcil serà obtenir tots els nutrients que el cos necessita. Cal escollir aliments frescos i de temporada i evitar els refinats i processats. És important repartir la ingesta en 4 o 5 àpats al dia i assegurar un bon consum de líquids.

Sovint l’alimentació és també una eina per proporcionar plaer, distracció i satisfacció, és per això que és bo menjar en companyia i afavorir les relacions i la convivència en les persones grans.

Si es detecta una pèrdua de pes involuntària cal consultar al metge o farmacèutic.

favifbfavi twitter Segueix-nos a: