TOS: Tipus i Recomanacions

Patrícia Llinares – Farmacèutica – Farmàcia Parc Virgili

 

niña-con-tos

Bàsicament podem distingir entre dos tipus de tos: la tos seca i la tos productiva. La tos seca o irritativa va associada a la no eliminació de moc i sol ser molt molesta. Per un altre costat, la tos productiva està associada a l’eliminació abundant de moc. En el primer cas, quan es tracta de tos irritativa, caldria mirar d’evitar-la; mentre que quan la tos és productiva ens interessa no limitar-la ja que és un mecanisme de defensa natural del nostre cos i el que hauríem de fer és afavorir la producció i posterior expulsió del moc. Abans d’abordar el tractament de la tos, caldria veure perquè tenim aquesta tos i quant de temps fa que es produeix. Si la tos és produïda per causa d’una infecció de les vies respiratòries, generalment serà de tipus productiu. Però la tos també pot estar produïda per una rinitis crònica, processos asmàtics, processos gàstrics (acidesa) o efectes secundaris de fàrmacs; com algun antihipertensiu.
En el cas de la tos seca caldria suprimir-la si arriba a ser molt molesta per al pacient, en aquest cas faríem servir fàrmacs antitussígens. Els opiacis són els antitussígens de referència i el seu mecanisme d’actuació passa per tallar o eliminar el reflex de la tos. Dins d’aquest grup trobem fàrmacs com la codeïna o el dextrometorfà. A dosis recomanades, la codeïna és un fàrmac segur, però cal tenir en compte que pot produir sedació i/o restrenyiment com a efectes secundaris. Pel que fa al dextorometorfà, hem de dir que no té cap efecte depressor i produeix molt menys restrenyiment, és per això que actualment és el més dispensat. La tos productiva dóna com a resultat l’expulsió de moc. Si aquest procés no es produeix de forma natural caldrà ajudar-nos de fàrmacs que augmentin el volum i la viscositat del moc. És important eliminar la mucositat, ja que si no podríem desenvolupar una infecció respiratòria. Els mucolítics i els expectorants, juntament amb la correcta ingesta d’aigua o líquids, ens ajudaran en aquest procés. La guaifenesina, l’ambroxol o l’acetilcisteina són els més habituals.

És important tenir una bona salut de les nostres vies respiratòries, és per això que existeix una gran varietat de complements alimentaris que ens ajudaran a prevenir moltes d’aquestes afeccions, com poden ser els preparats a base de pròpolis, àloe vera, farigola i/o preparats a base de Vitamina C i equinàcia per augmentar les defenses del nostre organisme.