AL·LÈRGIES

Montserrat Avilés- Farmacèutica – Farmàcia Avilés

Una al·lèrgia és una alteració de la reactivitat del cos, produïda per l´exposició a un antigen.
Les reaccions al·lèrgiques, també conegudes com reaccions d’hipersensibilitat, són reaccions del sistema immunitari .
El mecanisme pel qual el sistema immunitari defensa el cos, és similar al que produeix una reacció al·lèrgica i, que per contra li pot fer mal, a aquest cos.
El sistema immunitari, és molt complicat, però la seva funció bàsica és simple: reconèixer l´enemic, mobilitzar forces i atacar.
El sistema immunitari  manté el seu propi sistema de circulació, que és el sistema limfàtic, i les seves cèl·lules, com els glòbuls blancs i substàncies solubles , com els anticossos. Els anticossos són els encarregats de reaccionar davant d’un antigen, que és qualsevol molècula capaç d’estimular el sistema immunitari.

Quan parlem d’una reacció  al·lèrgica, ens estem referint a les reaccions que involucren els anticossos enfront dels antígens, en aquest cas al·lèrgens.
Un al·lergen pot ser qualsevol cosa: una partícula de pols, pol·len d’una planta, un medicament, un aliment…
Si recordem substàncies potencialment al·lèrgiques  podem diferenciar:

  • Substàncies  vegetals: pol·len de flors, farina de diferents cereals, el borrissol de diversos teixits…
  • Substàncies  animals: caspa de diferents animals domèstics, pèls d´animals,…
  • Substàncies  alimentàries: especialment peix, carn de porc, ous, llet, fruita com les maduixes o els préssecs, verdures com els espinacs, …

Les reaccions al·lèrgiques poden ser lleus o greus.
La majoria són lleus: picor als ulls , llagrimeig , esternuts , picor al cos, … per contra les greus, que poden posar en perill la vida, si causen una dificultat respiratòria, una fallida del cor, o una baixada brusca de la pressió arterial, que pot acabar en shock.
El més important és que cada reacció al·lèrgica es desencadena per un al·lergen específic, la clau és identificar-ho i evitar-ho.
Es més fàcil evitar un al·lèrgen , que intentar tractar una reacció al·lèrgica, tot i que hi han bons tractaments, com la immunoteràpia amb vacunes (injeccions contra la al·lèrgia ), antihistamínics,…

És molt important la prevenció i cuidar-nos per tenir un bon sistema immunitari i, poder fer front a les agressions externes ben preparats. Podem utilitzar productes com el PROPOLIS i l’EQUINÀCEA,  per aconseguir-ho  de forma natural  i, evitar en la mesura del possible,  l´exposició a substàncies  que  puguin provocar-nos una reacció no desitjada.