SEQUEDAT VAGINAL

Eva Gil – Farmacèutica

La sequedat vaginal és una de les consultes més freqüents en ginecologia, arribant al 15% de les visites als ginecòlegs i, segons els darrers estudis, malgrat que sembla molt més important durant la menopausa, afecta també un alt percentatge de dones en edat fèrtil.

La sequedat vaginal és la conseqüència d’una disminució en la quantitat de fluids produïts per la vagina i pot provocar malestar, picors, irritació i sensació de coïssor a la zona vaginal, a més de dolor en les relacions sexuals.

La manca de lubricació pot estar motivada per causes orgàniques, la més habitual de les quals és la insuficient quantitat d’estrògens. La fluctuació de les hormones, sobretot els estrògens, al llarg del cicle menstrual, fa variar el volum i la viscositat de la lubricació, és per això que durant la menstruació augmenta la sensació de sequedat vaginal. Però és sobretot durant la menopausa on hi ha una disminució més acusada dels nivells d’estrògens i les dones manifesten una pèrdua d’humitat vaginal, cosa que pot afavorir el risc d’infeccions i dificultar les relacions sexuals.
Altres causes que provoquen la sequedat vaginal poden ser:

 • la vaginitis o inflamació dels teixits vaginals
 • la diabetis
 • l’estrès, que provoca un desequilibri en les hormones
 • el tabac
 • l’alcohol
 • la marihuana

També alguns medicaments com:

 • els anticonceptius orals
 • els fàrmacs pel tractament del càncer de mama, ovaris i úter
 • els antidepressius
 • alguns antihipertensius
 • els antihistamínics

El tractament indicat és l’ús de lubricants, que sempre han de ser de base hídrica, és a dir, solubles en aigua. Mai s´han d’usar vaselines ni olis minerals, ja que poden alterar la mucosa vaginal i afavorir el creixement de microorganismes. És convenient que siguin una mica àcids, de pH similar al d’aquesta part del cos i que no continguin perfums, ja que podrien provocar irritacions.

RECORDI:

 • N’hi ha prou de rentar-se la zona genital amb aigua i un sabó suau, no cal utilitzar altres productes si no és per indicació del metge.
 • Una anàlisi del “perfil hormonal” permet diagnosticar si la sequedat pot ser deguda a un desequilibri a les hormones.
 • Si, juntament amb la sequedat vaginal, apareixen altres molèsties a la boca, com la manca de saliva, o bé molèsties oculars amb sensació de coïssor i picor als ulls, cal consultar amb el metge.