Prevenció de dolors i lesions de l’esport

Ernest Torras – Psicòleg de l’esport

PREVENCIÓ DE DOLORS I LESIONS DE L’ESPORT
L’activitat física és un hàbit saludable i és molt important per tal de gaudir d’una qualitat de vida òptima. Si parlem d’esport, tot depèn del nivell al qual el practiquem. El problema pot esdevenir quan l’esport passa a ser una activitat més intensa i freqüent. Actualment estan de moda esports d’alta freqüència (córrer, ciclisme, triatlons, curses de muntanya…) o d’alta intensitat (Cross Fit, electro-estimulació…). Aquest tipus de disciplines esportives comporten una alta exigència de recursos al nostre cos, per tant, és lògic que el nostre cos n’acabi patint les conseqüències en forma de dolor o, si s’agreuja, en forma de lesió. Davant d’aquest tipus d’activitat és molt important que fem una prevenció per tal d’evitar aquests dolors i lesions.

Nosaltres, des de Runner’s Care, us fem algunes propostes:

  • Estiraments i exercicis d’activació (estiraments actius o dinàmics i exercicis isomètrics): Els actius són per abans d’iniciar l’activitat. Els tradicionals es poden fer al final de l’entrenament.
  • Planificació de l’entrenament: Si tenim la possibilitat de disposar d’una planificació i d’un expert que ens pugui resoldre els dubtes i ajustar les càrregues, molt millor per evitar futurs problemes.
  • Material tècnic: Una bona elecció del material tècnic que farem servir ens pot evitar moltes molèsties i lesions. Deixeu-vos assessorar.
  • Estudis biomecànics i podològics: En el cas de la cursa a peu, triatló i ciclisme, poden ajudar a prevenir futurs problemes que poden derivar en lesions.
  • Tècniques manuals preventives: Activació Muscular (M.A.T), fisioteràpia esportiva i osteopatia.
  • Hidratació i alimentació correctes + Suplementació i complementació alimentària: Molt útil per evitar molèsties o lesions musculars. Consulteu a la vostra farmàcia de confiança o a un especialista en nutrició/dietètica.
  • Entrenament del core i entrenament de força: Complement recomanable per a la gent que entrena proves de llarga distància.
  • Evitar estrès i buscar l’equilibri emocional: En molts casos un alt grau d’estrès pot provocar molèsties o lesions musculars.

Com sempre, consulteu a persones que estan formades per poder-vos ajudar a triar quina és la millor mesura preventiva en la vostra situació.