ARTROSI

Victòria Arniges – Farmacèutica – Farmàcia Arniges

L’artrosi és una patologia degenerativa que està produïda pel desgast del cartílag que envolta el cap dels ossos de cada articulació, provocant que aquests friccionin entre sí, es desgastin i acabin generant deformacions. També produeix que l’articulació perdi flexibilitat i mobilitat.

Els símptomes són: dolor en les articulacions, rigidesa, inflamació i limitació de moviments. Les molèsties apareixen en utilitzar l’articulació i desapareixen en repòs. Però en fases avançades, el dolor pot fer-se més continu i fins i tot pot aparèixer en repòs i durant la nit, cas en el que calen tractaments farmacològics.

Les causes de l’artrosi poden ser: genètiques (quan falla el gen de la producció del col·lagen, part fonamental del cartílag), lesions antigues en l’articulació, sobrepès (sobretot pot afectar als genolls i els malucs) i excés de treball repetitiu en una articulació determinada.

Les zones més afectades per l’artrosi solen ser les mans, la columna, els malucs, els genolls i els peus. Es diagnostica a través d’una radiografia. Pot provocar una rigidesa matinera. Degut a la deformació de l’articulació, els moviments van acompanyants d’un cruixit que empitjora el dolor. El descens de la mobilitat acaba provocant atròfia muscular.

Els tractaments són simptomàtics, ja que és una malaltia que no té cura. El que busquen és reduir el dolor i augmentar la qualitat de vida del pacient. Aquests poden ser farmacològics (per tal de reduir-ne les molèsties) i quirúrgics en els casos més greus (substitució de l’articulació afectada per una pròtesi). També existeixen tractaments pal·liatius que ajudaran a frenar la malaltia i disminuir-ne les molèsties, que es realitzen a través d’exercicis i d’una dieta personalitzada.
Per tractar el dolor s’utilitzen fàrmacs antiinflamatoris i antiàlgics. També s’utilitzen tractaments d’infiltració local amb antiinflamatoris en estadis més avançats per controlar el dolor, i fins i tot també s’injecten substàncies condroprotectores (com l’àcid hialurònic) que alleugeren el dolor i alenteixin la lesió
del cartílag.

En l’artrosi, el més important és prendre consciència que és una malaltia degenerativa a la qual tots hi acabem arribant, per tant el més important és fer-ne una bona prevenció. Aquesta doncs, inclou: mantenir un pes adequat per evitar la sobrecàrrega articular així com també mantenir una bona higiene postural en el lloc de treball. També podem prendre condroprotectors naturals a partir de l’edat madura, com el col·lagen.

CONSELLS PEL PACIENT AMB ARTROSI:

1.- MANTENIR UN PES CORPORAL ADEQUAT.
2.- APLICACIÓ DE CALOR EN L’ARTICULACIÓ AFECTADA.
3.- APLICACIÓ DE FRED NOMÉS QUAN HI HAGI UN BROT INFLAMATORI IMPORTANT.
4.- HÀBITS POSTURALS CORRECTES: dormir en un llit pla, evitar seure en sofàs enfonsats, ús de cadires amb respatller recte i que els peus toquin a terra.
5.- EXERCICI: fer-ne augmenta la nostra força muscular. És bo anar en caminar, anar amb bicicleta i practicar natació. No són recomanables els esports de contacte i gran sobrecàrrega física.
6.- REPÒS: fer-lo en les fases de major dolor.
7.- EVITAR SOBRECARREGAR LES ARTICULACIONS: evitar agafar pesos, caminar per terrenys irregulars i estar molta estona de peu sense descansar. Utilitzar el carret de la compra i, si es pateix artrosi de genolls i malucs, l’ús d’un bastó ajuda molt.
8.- CALÇAT ADEQUAT: ha de ser de sola gruixuda per tal que absorbeixi la força de l’impacte amb el terra en caminar.