MÈTODES ANTICONCEPTIUS

Guillermo Vallejo Pérez – Farmacèutic – Farmàcia Vallejo

Al llarg de la història, indistintament de la cultura a la qual es pertanyi, la humanitat ha intentat evitar els embarassos no desitjats mitjançant mètodes anomenats d’anticoncepció o contracepció, més o menys fiables. Planificar l’embaràs és un terme que fa referència a la fecunditat controlada mitjançant l’adopció voluntària d’alguna forma d’anticoncepció, permetent deslligar la sexualitat de la reproducció i aconseguir una sexualitat lliure i positiva, no coaccionada ni condicionada.

A més a més, actualment, alguns mètodes anticonceptius també prevenen les malalties de transmissió sexual i n’hi han que són beneficiosos per a la menstruació ja que poden contribuir a regularitzar-la i inclús a reduir-ne el dolor associat a ella.

De forma genèrica es classifiquen en cinc grups:
• mètodes de barrera (preservatiu, DIU, lligadura de trompes, vasectomia, etc)
• mètodes mecànics
• mètodes hormonals
• mètodes quirúrgics
• mètodes naturals

No hi ha un mètode ideal per a tothom, sinó que cada persona pot triar quin li va millor segons la seva edat, la seva situació personal, el tipus i la freqüència de les seves relacions, les pròpies creences o conviccions personals. També és important, en el moment de triar un anticonceptiu, conèixer les seves característiques (mecanisme d’acció, eficàcia, possibles efectes secundaris, preu…) i saber com utilitzar-lo correctament, ja que això ens permetrà decidir quin pot ser el millor mètode per tal de prevenir embarassos no planificats i, en alguns casos, infeccions de transmissió sexual.

També existeix la contracepció d’emergència, que s’administra un cop ja s’ha mantingut la relació sexual de risc: és la píndola de l’endemà, que es pot aconseguir al CAP o a qualsevol farmàcia. Però hem de recordar que aquest no és un mètode anticonceptiu, sinó que és un mètode hormonal d’ús excepcional que actua evitant l’embaràs bloquejant o retardant l’ovulació i n’evita la fecundació. Pot prevenir un embaràs no desitjat després d’una relació sexual de risc i únicament es pren en casos que els altres mètodes anticonceptius han fallat o se’n té sospita.