Els beneficis emocionals de practicar esport de la forma correcta

Ernest Torras – Runner’s care – Psicòleg de l’esport
www.runnerscare.es

Estan clarament establerts en diversos estudis, els beneficis que la pràctica d’activitat física i esport aporten des d’un punt de vista físic i de prevenció de malalties. Practicar esport de forma moderada (dos o tres cops per setmana), segons les nostres característiques personals i preparació prèvia, ens ajudarà a millorar la salut. Entre els molts beneficis documentats hi ha un menor risc de patir malalties coronàries, hipertensió i diabetis del tipus II. Però n’hi ha molts d’altres.

La qualitat de vida millora amb l’activitat física i l’esport. Per qualitat de vida entenem un grup de dimensions que influeixen a la persona i que inclouen aspectes físics, mentals, socials, psicosocials i funcionals. Pel que fa als aspectes mentals, fer esport o activitat física ens permet obtenir molts beneficis. És important tenir clar que el simple fet de ser actius ja ens genera benestar. El nostre cos s’activa, per tant, el nostre cervell també està més actiu i ens permet ser més àgils mentalment i gestionar millor les nostres emocions.

Des d’un punt de vista emocional, fer esport ens aporta moltíssims avantatges. Quan fem esport, sobretot, aprenem a: socialitzar, compartir, treballar per aconseguir objectius, ser solidaris, liderar, saber prendre decisions, equivocar-nos, gestionar els èxits i els fracassos, liderar grups, treballar en equip, saber sacrificar-nos, saber patir (ben entès), concentrar-nos, focalitzar la nostra atenció, oblidar-nos del dolent i deixar la ment en blanc i a superar les nostres pors i ansietats. També aprenem a superar-nos, a millorar com a esportistes i com a persones, a conèixer-nos millor, a buscar el benefici propi i el comú…Tots aquests aprenentatges són beneficis emocionals que en traiem del fet de fer esport, així que imagineu quan això ho traslladem a la nostra quotidianitat.

Tot això, és susceptible de ser après i assimilat a nivell intern i emocional, sobretot si ens deixem assessorar i practiquem esport de la forma adequada. Cadascú és com és, i cal que sapiguem quins són els nostres límits. Si el vostre cos no està preparat per córrer, caldrà buscar una activitat que s’ajusti més a les vostres condicions. Si sou d’edat avançada, potser no podreu fer segons quin tipus d’esport. Per tant, busqueu ajuda per iniciar-vos en l’esport. Està ple de professionals disposats a donar-vos un cop de mà i ajudar a iniciar-vos en la pràctica esportiva: metges, preparadors físics, psicòlegs, nutricionistes, fisioterapeutes, activadors musculars…

RC_016