PROTEGEIX-TE! ACONSEGUEIX UN BRONZEJAT PERFECTE SENSE CREMAR-TE

Antònia Maria Sancho Sirer – Farmacèutica

Ha arribat l’estiu i amb ell la necessitat de conscienciar a la població sobre la importància de protegir-nos del sol mitjançant fotoprotectors solars. Tot i que el sol és necessari per sintetitzar la vitamina D, indispensable per una bona salut òssia, és una font perillosa de radiacions no visibles, com els rajos UVA i UVB. Aquests tenen la capacitat de penetrar a la pell i poden causar eritemes, cremades, envelliment, taques, al·lèrgies i fins i tot càncer.

La melanina és el pigment responsable de la coloració de la pell, del bronzejat. En funció de la quantitat de melanina, tenim un fototipus o un altre. Tot i que la pell produeixi melanina per defensar-nos de les radiacions, només amb la protecció natural no és suficient i és necessari utilitzar els fotoprotectors.

La pell humana es pot classificar en 6 fototipus, segons la coloració de la pell. En funció del fototipus es recomana un factor de protecció solar (SPF) o un altre.

El SPF ens indica el temps que una pell pot estar exposada al sol sense que aparegui l’enrogiment ni les cremades. Per exemple, si una persona es crema als 10 minuts d’exposició, si es posa un SPF 15 trigarà a cremar-se 150 minuts. Si s’utilitza un SPF 50, la persona estarà 500 minuts protegida del sol sense cremar-se.

SPF

MESURES PER A UNA ÒPTIMA PROTECCIÓ SOLAR

Aplicar sempre el fotoprotector 30 minuts abans de l’exposició solar.

La sobreexposició al sol és perillosa. No exposar-se al sol durant el migdia (11:00 a 16:00h). Sobretot en persones amb un fototipus del I, II i III.

Utilitzar protecció en tots els espais exteriors (platja, muntanya, piscina, terrasses); durant les activitats laborals (agricultors, paletes, socorristes) i esportistes quan utilitzin espais oberts o exteriors.

Extremar la precaució tant en nens petits com en avis. Protegir-los amb gorros, ulleres de sol i vestimenta adequada.

No exposar-se si es prenen medicaments fotosensibles, com per exemple anticonceptius i antibiòtics o durant canvis hormonals com l’embaràs. No estan citats tots els medicaments fotosensibles, pel que es recomana que si vostè està prenent algun medicament consulti en el prospecte o amb el seu farmacèutic.

Després de sortir de l’aigua, reaplicar el fotoprotector per tot el cos, sense oblidar-nos dels llavis, sobre les orelles i a sobre els peus.

Un cop oberts els fotoprotecotrs comencen a perdre les seves qualitats, especialment si han estat exposats a altes temperatures, així que es recomana renovar-los cada any. Després de l’exposició solar és molt recomanable reparar, calmar i hidratar la pell.