ALZHEIMER

Martí Riera – Farmàcia Maristany – Farmacèutic

L’Alzheimer fou descobert pel Dr. Alois Alzheimer (1894-1915) el 1906. És una malaltia degenerativa de les cèl·lules cerebrals (neurones), de manera progressiva i d’origen desconegut. Hi ha un augment de la proteïna beta-amiloide que s’agrupa en plaques dins de la neurona i dificulta la connexió entre elles, fet pel qual les cèl·lules acaben morint.

LA MALALTIA ES DIVIDEIX EN TRES FASES
Fase inicial: pèrdua de la memòria i desorientació temporal-espaial.
Segona fase: pèrdua de la fluïdesa en el llenguatge, dificultat per vestir-se, necessitat d’ajuda per desenvolupar les activitats quotidianes.
Fase avançada: el malalt no es val per sí mateix. Es produeixen alteracions irreversibles, pèrdua de la parla, no reconèixer els familiars, incontinència urinària i fecal, augment de la rigidesa muscular, depressió, falta de son i agitació.

Des de la Universitat de Navarra, gràcies a la tesi doctoral de la Dra. María Pascual (investigadora de la Facultat de Medicina), s’ha pogut demostrar la influència positiva de la proteïna IGF2 (de les seves sigles en anglès Insulin-like Growth Factor 2) en el possible tractament de la malaltia.

La IGF2 té un paper important en les funcions fisiològiques i en els processos de la memòria. A l’envellir, els nivells d’aquesta proteïna van disminuint. S’ha administrat concentracions de IGF2 en animals envellits i s’ha observat un augment en la capacitat cognitiva. En el cas de l’Alzheimer, l’administració d’aquesta proteïna reverteix la pèrdua de memòria, augmenta la densitat de les espines dendrítiques de les neurones i baixa els nivells de beta-amiloide.
D’aquesta manera, augmenta l’esperança en els malalts i en els familiars que pateixen greument les conseqüències de la malaltia.