LES AL·LÈRGIES

Montserrat Avilés – Farmàcia Avilés- Farmacèutica

Com sempre, la primavera arriba amb al·lèrgies, encara que n’hi ha algunes que hi són sempre; estiu, hivern i tardor. Hi ha al·lèrgies relacionades amb el clima, situació geogràfica, condicions higièniques, animals,… cada dia se’n descobreixen de noves.
Els metges al·lergòlegs fan recerques per tenir-ne més coneixement, per millorar-ne els símptomes, els mètodes de diagnòstic i per tractar tractar-les millor. Evidentment, sempre es contempla la possibilitat d’eradicar-les o evitar-les.

Quan el què es vol tractar són les causes i no els símptomes, les vacunes antial·lèrgiques són la millor opció per al pacient. La immunoteràpia amb al·lergògens o vacunes antial·lèrgiques es van començar a utilitzar fa quasi 100 anys. Durant aquest temps s’ha pogut valorar la seva eficàcia i seguretat i es compta amb un pilot d’estudis científics en aquest moment.
Es disposa de dues varietats de vacunes:

  • Les vacunes subcutànies, que després de començar per una sensibilització cada setmana, es passa a dosis mensuals.
  • Les vacunes sublinguals, que es posen sota la llengua cada dia o tres cops per setmana.

En tots dos casos, el tractament dura de 3 a 5 anys, que són els intervals recomanats per l’OMS, sempre que hi hagi eficàcia i seguretat. A part, també hi ha les vacunes de pòl·lens, que són tractaments preestacionals.

Les malalties contra les quals es vacuna són l’asma, la rinitis i la conjuntivitis. També es pot vacunar contra el verí de les abelles i les vespes, àcars de la pols, epitelis de gats, gossos i cavalls, fongs de la humitat i el pol·len, així com també contra les al·lèrgies al làtex. També cal comentar que s’està treballant contra l’al·lèrgia a diferents fruits secs.

La unitat d’immunoteràpia és l’encarregada dels serveis d’al·lèrgies en els hospitals. Disposen de personal específic: metge i infermera. La seva feina és donar màxima garantia en l’administració d’aquestes vacunes. Els pacients són visitats pel metge, el quals els hi sotmet a uns controls i, si tot està bé, els administra la vacuna en qüestió; la dosis de la immunoteràpia. El pacient es queda durant 30 minuts i si no hi ha cap problema marxa cap a casa. Aquestes unitats compten amb tot el material necessari per tractar qualsevol reacció adversa, tant local com general.

La farmàcia disposa actualment de molts principis actius per combatre les al·lèrgies. Els tractaments més corrents són: banys salins, descongestius, antihistamínics, anticolinèrgics i corticoides.
Cal recordar que la immunoteràpia o vacunació específica contra cada tipus d’al·lergògens només es duu a terme en els serveis d’immunoteràpia dels hospitals i que no cura la malaltia, però en redueix els símptomes i fa molt més fàcil el seu control.