RECEPTES PER FER PASSAR EL FRED

Restaurant Fonda Sala

L’hivern ja es aquí. El temps passa molt ràpid i quan veig que els meus néts creixen amb tanta celeritat, m’adono del pas dels anys i que no tenim prou temps per fer tot el que voldríem. Ara a l’hivern, amb el fred, ens ve més de gust posar-nos a la cuina, s’hi està més calent i quan treballem ens passa la mandra. A part, els plats que normalment preparem tenen més consistència i més substància. Ara és quan agafem les cassoles i fem el xup-xup que ens varen ensenyar les nostres mares i àvies, aquelles receptes que han passat de generació en generació.
Tenim els típics productes d’hivern: les carbasses, amb les quals en podem fer unes bones cremes i posar el cos a to, les sopes de mil maneres… A mi personalment m’encanta la de mandonguilles amb pa torrat, la trobo molt adient per aquesta estació, tampoc podem oblidar l’escudella amb els galets gegants per a les festes nadalenques. Fer un bon brou amb substància també ens donarà una bona energia per aquests dies de més fred, tot i que últimament no tenim uns hiverns molt durs. També és una bona estació per preparar tot tipus de guisats amb carns, un bon estofat de vedella i patates, un fricandó de vedella o un bon peix al forn amb patates, ceba i tomàquet, o un bacallà al forn amb samfaina. Per acabar ara tenim al punt les pinyes, que són molt refrescants i alhora ens ajuden a desengrassar amb la seva acidesa.
I no oblidar que en aquesta estació tenim el Nadal, unes festes de retrobament amb els nostres, on omplim les taules de cada casa, on sempre no hi falta de res. Són dates on normalment seguim les tradicions i per això a les taules hi sol haver els plats típics del dia de Nadal: els canelons, els capons cuinats amb tota la lentitud que demanen, amb les pomes al forn i acompanyats de les prunes. Aquests dos fruits ens van bé per a desengrassar i fer-ho més païdor de postres. Les neules i els típics torrons. Són dies que acostumem a passar-nos una mica però que quan tornarem a la normalitat, amb la rutina del dia a dia ens tornem a posar a to!
Es una estació de l’any que a mi personalment m’agrada molt, ja que el nostre entorn més immediat ens dóna els seus millors fruits: bolets, caça, tòfona, etc. És un moment ideal per arremangar-se i posar-se a cuinar.

Que tinguin un bon hivern i un millor 2015!
Bones festes.