OMEGA-3

Antònia Maria Sancho – Farmàcia Sirer

L’omega-3 és un àcid gras polisaturat essencial, és a dir; que el nostre organisme no el fabrica, per això hem d’ingerir-lo amb la dieta o amb complements alimentaris. Durant l’època dels anys vuitanta, un investigador va estudiar la dieta dels esquimals i va arribar a la conclusió que tenien menys infarts i malalties cardiovasculars gràcies al consum de gran quantitat de grassa animal marina, molt rica en omega-3.
ALA: àcid alfa-linolènic (omega-3 cap de sèrie, precursor de EPA i DHA). El trobem a les llavors de lli, chia i anous.
EPA: àcid eicosapentanoic. El trobem en el peix blau: sardines, salmó i tonyina. L’EPA va sintetitzar el DHA.
És fonamental per a la salut dels vasos sanguinis i del cor (prevé malalties cardiovasculars). Posseeix propietats antiinflamatòries (útil per: l’artritis, l’artrosi, l’asma, la psoriasi, etc) i anti-coagulants (fluïdifica la sang i impedeix l’agregació plaquetària).
DHA: àcid docosahexanoic. El contenen el peix blau: sardines, salmó i tonyina. Es troba en el cervell (facilita la relació entre neurones) i la retina de l’ull (millora la visió).

Tenint en compte que no tots nosaltres som consumidors habituals de peix blau ni de llavors, per aconseguir uns nivells òptims d’omega-3, és molt més apropiat utilitzar complements alimentaris molt rics en eicosanoides EPA i DHA. Les qualitats de major impacte i per les quals es guia la complementació de l’omega-3 són:
ALA (mínim 2g/dia): ajuda a mantenir els nivells normals de colesterol sanguini.
DHA (mínim 250mg/dia): manté el funcionament del cervell i la vista. És de gran ajuda durant el tercer trimestre de l’embaràs (millora el desenvolupament cerebral i visual). Disminueix el risc de patir DMAE (degeneració macular associada a l’edat).
DHA + EPA ajuden a mantenir:
• La tensió arterial en els seus valors normals (mínim 3g/dia).
• Els nivells normals de triglicèrids (mínim 2g/dia).
• El funcionament normal del cor (mínim 250mg/dia).

Després de revisar diferents articles, se sap que també compleixen altres funcions que no són declaracions de salut reconegudes per l‘EFSA (Autoritat Europea de Seguretat Alimentària):
• Estabilitzador emocional: millora la conducta antisocial i els canvis d’humor, controla els atacs d’agressivitat i d’ira.
• Juntament amb una bona dieta i molta aigua, regula el metabolisme ajudant a perdre pes corporal.
• Reforça el sistema immunitari.
• Prevé el càncer de colon, pròstata i mama.

L’omega-3 ideal ha de reunir les següents característiques:
• Ha de tenir antioxidants, com per exemple la vitamina E, per evitar que la grassa s’oxidi.
• Contenir la mínima quantitat de contaminants com pot ser el mercuri o pesticides ( el peix gran conté més contaminants que el peix petit).
• No haver utilitzat altes temperatures per la seva extracció ja que s’oxida l’àcid gras. L’extracció CO2 súper crítica ( patentada per Minami Nutrition) exposa l’àcid gras un 400% menys el calor que altres marques.

Amb els actuals avançaments en el camp de la genètica, se sap que el polimorfisme del gen ApoE4 (5% de la població és homozigot i un 20% heterozigot) tenen major risc de patir alzheimer, malalties cardiovasculars i dislipèmies. Les recomanacions per a aquelles persones que siguin ApoE4 són: no fumar, no beure alcohol freqüentment, seguir una dieta molt pobre en grassa saturada (màxim 20%), realitzar exercici moderat i prendre antioxidants.

En aquestes persones (ApoE4) l’omega-3 no els farà l’efecte favorable. Si vostè vol saber si té aquesta variant genètica consulti a www.eugenomic.com