SINUSITIS

Mª Magdalena Pont – Farmàcia Pont – Farmacèutica

Les infeccions respiratòries, entre les quals s’hi troba el refredat comú i la sinusitis aguda, afecten milions de persones cada any. Els refredats són causats per un virus i es propaguen fàcilment de persona a persona i normalment duren poc. La sinusitis (infecció dels sins paranasals) generalment es produeix com a conseqüència d’un refredat, tot i que pot ser a causa d’una inflamació de les fosses nassals o ser part d’un procés d’infecció general de l’organisme.

MANIFESTACIONS CLÍNIQUES
• Presència de secreció nasal abundant, generalment espessa.
• Congestió nasal, sensació de tenir el nas tapat.
• Dolor a la zona dels ulls, front o a la cara que augmenta amb la inclinació cap endavant.
• Tos: per descens de les secrecions cap al coll.
• Trobar-se dèbil i apàtic.
• Febre (de vegades).

DIAGNÒSTIC
El diagnòstic de la sinusitis aguda es basa en un examen físic i un anàlisis dels símptomes. En alguns casos el doctor també podria sol·licitar una radiografia de les cavitats perinasals o agafar una mostra de secreció nasal per examinar si hi existeixen bactèries.

PREVENCIÓ DE LA SINUSITIS
Com sempre, prevenir és millor que curar. Per evitar l’aparició de la sinusitis durant un refredat o una crisi al·lèrgica, s’han de mantenir els sins paranasals nets:
Utilitza un descongestionant oral o un tractament breu amb un esprai descongestionant nasal (no utilitzar-los durant més de 3 dies).
Moca’t suaument, bloquejant una narina (fossa nasal) mentre et moques a través de l’altra.
Inhalar vapor pot ajudar a destapar la congestió dels sins.
Beu abundantment líquids per mantenir una descàrrega nasal fluida.
Evita els viatges aeris. Si has de fer-ho utilitza un descongestionant nasal abans d’enlairar-te per evitar el bloqueig dels sins i així permetre el drenatge de la mucositat.
Evita el contacte amb substàncies que et provoquin crisis al·lèrgiques. Si no pots, utilitza un antihistamínic o un esprai nasal de corticoides per controlar els atacs al•lèrgics.
Una rinitis al·lèrgica estudiada i tractada adequadament correrà menys risc d’acabar presentant un quadre sinusític.

PEL QUE FA ALS NENS…
Els sins paranasals no es desenvolupen fins els 20 anys. Tot i això els nens també poden patir infeccions sinusals, els sins maxil·lars (darrera de les galtes) i etmoïdals (entre els ulls) ja existeixen des del naixement.

Els següents símptomes podrien indicar una infecció sinsual en un nen:
• Un refredat que dura més de 10 -14 dies, a vegades amb febre de baix grau.
• Secreció nassal grogós o verdosa espessa.
• Descàrrega posterior (mucositat que flueix del nas cap a la faringe), a vegades relacionada al mal de coll, tos, mal alè, nàusees i vòmits.
• Cefalea (mal de cap), inusual en menors de 6 anys d’edat.
• Irritabilitat o fatiga.
• Inflamació el voltant dels ulls.

La sinusitis és difícil de diagnosticar en els nens ja que les infeccions respiratòries són més freqüents i els símptomes poden ser subtils. La sinusitis bacteriana requereix un diagnòstic realitzat per un metge i d’un tractament per prevenir futures complicacions.

TRACTAMENT
Consulta el teu metge si els símptomes es prolonguen gaires dies. Ja que la sinusitis està provocada per una infecció bacteriana (no només està causada per un virus) es pot dur a terme un tractament antibiòtic. És important entendre que els antibiòtics no serveixen per suavitzar un refredat, l’ús inadequat pot provocar bactèries resistents (que no poden ser destruïdes pels antibiòtics habituals) que després donaran lloc a infeccions resistents als antibiòtics.

Els agents antimicrobians que s’utilitzen amb més freqüència per tractar la sinusitis porten penicil·lina i derivats, tetraciclines, com la doxiciclina, macròlids com l’azitromicina i la claritromicina i els inhibidors de folat, com la trimetoprima i el sulfametoxazol.
Els antihistamínics es recomanen amb freqüència a pacients amb al·lèrgies.
És important que es prengui el tractament complert d’antibiòtics segons la recepta del metge. No es pot saltar cap dosis ni interrompre els medicaments quan un comenci a sentir-se millor.