ET TROBES BAIX D’ÀNIMS? CONSULTA AL TEU FARMACÈUTIC

Jesús C.Gómez Martínez – Farmàcia Gómez – Farmacèutic comunitari de Barcelona

Existeix realment un estat anímic baix després de les vacances que afecta la nostra activitat diària i la relació amb els altres?
La disfòria o estat anímic baix és una situació en què la persona no es veu capaç d’afrontar la seva activitat diària normal, ja començant de bon matí. No es tracta realment d’una depressió en sí, sinó que és més aviat un problema de salut que si no es tracta correctament pot afectar l‘activitat de la persona i acabar en una depressió.

Actualment estem envoltats d’unes circumstàncies concretes que poden propiciar aquesta situació. Per exemple, la crisi econòmica, la inestabilitat laboral i familiar i totes aquelles situacions que poden derivar-se com a conseqüència de l’estrès.

Després de les vacances i durant el mes de setembre és justament quan pot fer-se més evident aquesta situació, ja que després de la relaxació durant les vacances i de la desconnexió de tots els desencadenants de l’estrès, es produeix un caiguda al tornar altre cop a la rutina. Però aquesta situació no sempre és tan clara i és imprescindible conèixer aquelles preguntes o qüestions que ens poden consultar a la farmàcia, com podrien ser:

• Em trobo decaigut.
• No em veig amb cor de començar un nou dia.
• Acabo la jornada esgotat i no em recupero.
• Em llevo cansat.
• Aquelles coses que m’il·lusionaven ara ja no m’il·lusionen.
• Em sento apàtic.
• Em canso ràpidament.
• Qualsevol situació em supera.

Davant d’aquestes situacions, després de la consulta amb el farmacèutic comunitari, el pacient hauria de seguir una sèrie de consells de salut:
Realitzar exercici diari suau.
Relaxar-se, sobretot el final del dia i abans de dormir.
Menjar variat i sa evitant els grans àpats.
Afrontar els problemes quan existeixin i no abans que passin.
Planificar bé el dia i les feines per fer.
Respectar els temps de descans.
Evitar les converses amb persones negatives.
Buscar moments de reflexió interna.
Escoltar música o llegir llibres que ajudin a relaxar-nos.

Existeixen suplements nutricionals o medicaments que puguin actuar davant el desànim?
Amb l’arsenal terapèutic de la farmàcia comunitària existeixen moltes possibilitats: des dels complements vitamínics enriquits amb vitamines B3, B6 o magnesi, fins a suplements enriquits amb triptòfan precursor de les hormones, que ajuden a millorar el nostre estat d’ànim així com la nostra capacitat de concentració.
També es poden utilitzar productes relaxants naturals, com els preparats a base de valeriana, passiflora, til•la, rhodiola rosa…

Quant temps ha de passar des que es comença el tractament fins que comença a fer efecte?
Normalment es necessiten entre 7 i 10 dies perquè el tractament comenci a fer efecte, però no és fins al cap d’un mes quan podem valorar realment l’eficàcia del tractament. Pel que fa a la relaxació, aquesta resposta podem obtenir-la abans, al voltant d’una setmana, sempre i quan no es pateixi insomni que, en aquest cas, es tractaria com un altre problema de salut.

Per què he de consultar al farmacèutic/a comunitari/a?
El problema de salut sobre l’estat d’ànim baix és un motiu de consulta a la farmàcia, ja que per la seva complexitat es necessita una valoració farmacèutica i mai automedicar-se, perquè en algunes ocasions podríem estar obviant un problema més greu, com podria ser una depressió.