LA CUINA MÉS AGRAÏDA D’AQUESTA TARDOR

Restaurant Fonda Sala

Quan s’acosta la tardor és quan la cuina és més agraïda, ja que el fred ens fa assaborir millor la feina feta. És quan podem gaudir cuinant a foc lent, a poc a poc, quan els estofats fan xup-xup, etc. L’època en què comencem a preparar els civets, quan tornen els brous, de cocció llarga però d’allò més suculents… i quan podem tornar a degustar els meravellosos bolets que ens dóna el nostre entorn, que precisament no són pocs. I no ens podem oblidar de les verdures de temporada: les cols de pell de galàpet, les coliflors, els bròquils, les castanyes i els moniatos. Aquests els podem gaudir fent-ne un bon trinxat o simplement coent unes mongetes seques i coliflor, combinació perfecta amb una rosta de cansalada.

Ben entrada la tardor, cap a finals d’octubre, ja tenim les primeres perdius, llebres, porcs senglars altres carns pròpies d’aquesta època. És temporada i s’ha d’aprofitar el que l’entorn ens ofereix: productes que el comensal espera d’any a any, fent la roda amb delit, amb la certesa que la naturalesa sempre ens donarà el seu fruit quan arribi el seu moment. És moment de recuperar receptes de plats que incloguin la perdiu amb cols, el civet de senglar o de cabirol, la llebre estofada o a la royale, o simplement un bon ànec del país amb peres.
La mare natura és un rellotge ben engrassat i fins i tot pensa en després de l’àpat. És l’hora de les postres i en aquesta època ens ofereix tot el necessari per poder fer un bon codonyat o uns panellets. També podem preparar coses més senzilles, com unes magranes amb una miqueta de moscatell o simplement degustar les primeres taronges, que encara són un xic aspres però són d’allò més sucoses i, ben preparades, agradaran a grans i petits.

Vivim en un lloc en què la terra ens dóna el millor de sí i hem de saber aprofitar-ho!
Bon profit!

Toni Sala

img_fondasala1