LA PELL ÉS EL REFLEX DE LA NOSTRA SALUT

Montserrat Aviles – Farmàcia Aviles – Farmacèutica

Què diu la pell de la nostra salut?

La nostra barrera protectora més important, la que s’encarrega de defensar-nos de l‘exterior és la nostra pell i està considerada l’òrgan més gran del nostre cos.
Per respectar-la i ajudar-la, hem de saber com cuidar-la i saber detectar els senyals que indiquen que alguna cosa pot no anar bé dins nostre si no es troba en un bon estat.

Quins són aquests senyals?

  • Una pell resseca i opaca, pot ser senyal de poca hidratació o bé d’una alimentació deficient o insuficient. Si no bevem l´aigua necessària combinada amb els nutrients essencials que conté una bona alimentació, la pell no es trobarà en el seu millor estat.
  • Una pell pàl•lida pot estar indicant una possible anèmia.
  • Una pell amb picor generalitzada, pot ser causa d’insuficiència hepàtica, altres problemes renals o alteracions de la tiroides, diabetis… Les al•lèrgies alimentàries també poden provocar molta picor.
  • Una pell molt seca, sempre que la persona no tingui la pell així pot indicar problemes de tiroides.
  • Si la pell es torna molt morena sense prendre el sol, pot indicar excés de ferro o un altre tipus de trastorn, com la malaltia d’Addison.
  • La pell blavosa pot indicar cianosi (concentració d’hemoglobina reduïda), poc oxigen a la sang, problemes de cor o de pulmons.
  • El color groguenca pot indicar problemes hepàtics com per exemple l’hepatitis.

És essencial recordar que els punts primordials per protegir-la són a través d’una bona alimentació i una correcta hidratació diària que permeti lluir una pell radiant utilitzant, per descomptat, unes bones cremes que la nodreixin i embelleixin per fora.

Per què se’ns arruga la pell quan envellim?

Perquè se’ns arruga la pell quan envellim, si no se’ns arruguen els òrgans, per exemple?
El sol, la gravetat i els moviments corresponents a l’expressió facial, creen un còctel que fa que la pell se’ns vagi arrugant a poc a poc com una pansa.
Com que vivim a la superfície de la Terra, tenim la pell contínuament exposada als raigs ultraviolats, que van debilitant una part de la dermis i les fibres de col•lagen que hi ha a dins, que són les encarregades de que la pell sigui flexible. Si, a això, hi sumem les expressions que fem a la vida: com riure, plorar… aquests plecs de la pell, al final, són permanents. Si tenim en compte la gravetat sota la que vivim… tot acaba baixant. És com si tinguéssim algú constantment estirant-nos la pell cap a terra i, és clar, al final acaba cedint!

A CUIDAR-NOS!!!!