PARASITOSIS INTESTINALS

Francisca Barceló – Farmàcia Barceló – Farmacèutica

Les malalties produïdes pels paràsits són conegudes com a parasitosis. En aquest article parlarem concretament de les parasitosis intestinals. D’entre totes elles, tractarem les parasitosis més freqüents del nostre entorn: les produïdes per protozous i les produïdes per helmints o cucs com la tènia; oxiürs i les larves intestinals, que són els més comuns.
La transmissió s’origina per mitjà de l’aigua, d’aliments, sòls i excrements contaminats.

Signes i símptomes:

Els paràsits intestinals poden viure als intestins durant molts anys sense causar cap problema. Quan ho fan, però, poden aparèixer els següents símptomes:

  • Dolor abdominal.
  • Diarrea.
  • Nàusees o vòmits.
  • Erupcions cutànies.
  • Picor al voltant del recte o vulva.
  • Dolor a l’estómac.
  • Sensació de cansament.
  • Pèrdua de pes.

Factors que augmenten el risc de contraure parasitosis:

Falta d’higiene, falta de sanejament, etc. Els nens i els avis són els grups amb un factor de risc d’infecció més elevat, donada l’exposició a centres de cura com escoles bressol, col•legis, residències per a la tercera edat, etc. Entre les causes també s’hi poden trobar: el fet de tenir un sistema immune dèbil, patir VIH, realitzar viatges internacionals, i viure o visitar una àrea ja coneguda per tenir paràsits intestinals.

Tractament:

Amb els tractaments convencionals, en els quals el metge escull el medicament segons el tipus de paràsit, es poden sumar els tractaments convencionals utilitzats tradicionalment, com ara:
Alls crus.
Pastanagues.
Magranes.
Així com beure molta quantitat d’aigua per ajudar a netejar l’intestí.
La ingesta de fibra a través de la dieta i els probiòtics com a complements alimentaris, ajuden a mantenir l’aparell digestiu saludable. Un enzim digestiu com la papaïna (extreta de la planta de la papaia) si es pren 30 minuts abans o després dels àpats, restaura el tracte gastrointestinal i el fa inhòspit per als paràsits.
La vitamina C, subministrada en dosis de 250-500 mg. dues vegades el dia, enforteix el sistema immunològic, així com també ho fa el zinc.