PER A UNA VIDA SANA… UNA ALIMENTACIÓ SANA!

Victòria Arniges – Farmàcia Arniges

Una de les pitjors causes per les quals es poden patir diverses malalties a nivell cardíac, és per no seguir una dieta equilibrada, fet que fa que els valors dels triglicèrids, així com els del colesterol, augmentin. Molt poques persones saben sobre els riscos d’ambdues paraules i per això a continuació n’explicarem algunes coses.

Els triglicèrids… què són?
Són un tipus de greix provinent dels aliments, encarregats de transportar l’energia i emmagatzemar-la en el cos. Quan s’ajunten amb el colesterol, ambdós tenen unes funcions importants per a l’organisme i en el procés de la digestió. No obstant, el seu excés podria provocar conseqüències molt greus, ja que s’incrementa la possibilitat de patir malalties del cor, hipertensió arterial i diabetis.

Què hem d’evitar?
Si es tenen els triglicèrids alts, és fonamental assumir que s’hauran de canviar els hàbits d’una forma radical. En primer lloc, caldrà evitar tots els hàbits que siguin perjudicials i que augmentin els nivells de greixos. Per exemple, no consumir aliments que siguin rics en carbohidrats i greixos saturats, no fumar, no menjar proteïnes, no dormir més de vuit hores al dia i tenir una vida totalment sedentària, etc.
A més, ens hem de mantenir alerta de cara als diversos símptomes com el cansament crònic, el greix abdominal, la caiguda excessiva dels cabells, etc.

Què hem de fer?
Hauríem de consumir tres porcions de vegetals i de fruita per dia, consumir proteïnes magres, evitar menjar carbohidrats i dolços, i caminar almenys mitja hora al dia.
Cal també evitar aliments que siguin rics en sucre, el tabac, les begudes alcohòliques i els aliments processats. S’ha d’afegir en la dieta diària aliments rics en w-3, com el peix blau, l’oli d’oliva, les nous i les ametlles, el lli i suplements nutricionals.
L’Omega-3 redueix els triglicèrids y el colesterol dolent, augmentant el colesterol bo.