PREVENCIÓ DE MALALTIES I SALUT BUCODENTAL

Marta Soria – F. Vallejo

EL QUE CAL SABER SOBRE...
La càries dentària és un trastorn molt freqüent que es caracteritza per la desintegració progressiva de les peces dentals. Comença amb un orifici a l’esmalt dentari, i quan no es tracta adequadament, aquest orifici es fa més gran i amb el temps, la peça dentària es fragmenta. La càries es produeix a conseqüència de l’efecte corrosiu dels àcids elaborats pels bacteris que es troben a la cavitat bucal i que s’alimenten bàsicament dels sucres que mengem.
La gingivitis és la inflamació aguda o crònica de la geniva, que es troba tumefacta i envermellida. La majoria de les persones pateixen d’un cert grau de gingivitis, que ocasionalment es manifesta amb lleus pèrdues de sang durant la raspallada de les dents. La gingivitis pot constituir una afecció banal que guareix al cap d’uns dies, però quan és persistent pot originar una malaltia periodòntica. El tipus més freqüent de gingivitis és provocada pel dipòsit progressiu de tosca dentària en la superfície dental.
La malaltia periodòntica, periodontitis o piorrea és un trastorn caracteritzat per un estovament progressiu dels teixits que voregen i fixen les peces dentàries a l’os maxil•lar i que evoluciona a una caiguda de les dents. Comença com una gingivitis crònica, amb sensació de pessigolleig, hemorràgies i processos infecciosos a les genives.

COM PREVENIR LES MALALTIES
Cal emprar un raspall adequat i adaptat a les característiques de cadascú i, especialment, de dimensions apropiades a cada edat. En general, convé emprar un raspall de capçal petit, de manera que permeti atènyer la major superfície dental possible, i de fibres no gaire dures, perquè no danyin l’esmalt dentari ni les genives, ni massa toves, perquè puguin eliminar la placa bacteriana de manera adequada.
Cal emprar un fil de seda dental, fi i resistent, per tal d’arrossegar les restes alimentàries que es queden en les zones inaccessibles al raspall de dents, com són els espais entre les peces dentals.
Els gargarismes completen una bona higiene dental. Per tal que siguin eficaços, resulta imprescindible realitzar-los enèrgicament i durant alguns minuts, diverses vegades al dia.
Per prevenir el desenvolupament de la càries és fonamental seguir controls periòdics des dels de tres anys d’edat i, com a mínim, dues vegades l’any.
Per evitar l’evolució de la gingivitis, cal adreçar-se a l’odontòleg per tal d’extreure la tosca dentària acumulada a la dentadura, i realitzar una higiene bucal adequada que inclogui un massatge suau de les genives, com a mínim cada sis mesos.
A la teva farmàcia hi trobaràs tots els productes i eines que et calen per tenir cura de la teva cavitat bucal i poder lluir un somriure com cal! Pregunta al teu farmacèutic!