MALALTIES GASTROINTESTINALS

Mar Creixell – Farmàcia Turon

Les malalties gastrointestinals són aquelles que afecten el sistema digestiu. Entre les més comunes, s’hi troben les que afecten l’estómac, com l’acidesa i el reflux o l’úlcera pèptica.

L’acidesa és una sensació de cremor a la boca de l’estomac, causada per la secreció excessiva d’àcid estomacal. Sol anar acompanyada de reflux, una inflamació de la mucosa de l’esòfag causat per la regurgitació de l’àcid des de l’estomac.Els factors de risc més importants per a l’aparició d’acidesa són: una mala dieta, fumar, certs medicaments (especialment antiinflamatoris), obesitat i sobrepès, l’embaràs o patir d’hèrnia de hiat. Una dieta rica en alcohol, cafeïna, xocolata, begudes carbonatades i menjars picants, greixosos o àcids, propicia la secreció d’àcid estomacal que pot provocar acidesa. Uns canvis simples de vida poden prevenir i fins i tot tractar l’acidesa i el reflux.

Una dieta lliure d’elements irritants, fer àpats petits, deixar de fumar, disminuir la ingesta d’alcohol i evitar menjar abans d’anar a dormir són alguns d’aquests canvis. En cas d’acidesa ocasional, medicaments amb bicarbonat sòdic o amalgamat, contraresten l’efecte de l’àcid estomacal i calmen la sensació de cremor. En casos d’acidesa crònica, els medicaments habituals són aquells que, directa o indirectament, disminueixen la secreció d’àcid, com l’omeprazol o la ranitidina.

L’úlcera pèptica és una altra malaltia gastrointestinal comuna que es pot ocasionar a l’estómac, a l’esòfag, o al duodè. L’úlcera causa una erosió de la mucosa que sol ser bastant dolorosa. Fins al 80% de les úlceres pèptiques estan causades per una bactèria anomenada Helycobacter pylori, fet que fa que es requereixi un tractament amb antibiòtics. Els estadis inicials de les úlceres pèptiques se solen confondre amb l’acidesa o el reflux. Si els símptomes de l’acidesa no desapareixen amb el tractament necessari, és important anar al metge per tal de descartar la possible formació d’una úlcera.

La flora intestinal és un conjunt de microorganismes presents en el tracte digestiu que són essencials per a l’absorció de nutrients, la síntesi de vitamines i el metabolisme dels àcids biliars, entre d’altres. La majoria d’aquests microorganismes són bacteris, com els Bifidobacterium i els Lactobacillus. Els prebiòtics, com la inulina, la lactulosa o els fructooligosacarids (FOS) són compostos que estimulen el creixement i l’activitat bacteriana. Els probiòtics són bactèries vives que es troben en iogurts, en altres fermentats làctics, o en preparats farmacèutics i dietètics. És important mantenir una flora intestinal sana per tal de disminuir les malalties gastrointestinals, així com la diarrea i el restrenyiment. Tant els prebiòtics com els probiòtics ajuden a mantenir aquest equilibri intestinal.