ALIMENTS DE TARDOR

Restaurant Fonda Sala – Toni Sala

Poc a poc els dies es van escurçant i comença a arribar la tardor. Les fulles dels arbres cauen i aquí és quan, si hem tingut un estiu ben regat, la terra ens donarà els seus fruits.
Començaran a sortir els primers bolets, aquell aliment que tenim en el nostre entorn i que es presenta en una gran varietat: rovellons, llenegues, cama-secs, fredolics, trompetes de la mort, etc. Tots plegats, menjats en mesura, no provocaran cap alteració al nostre organisme.
També és el temps en què els cuiners tornem a agafar les cassoles, una mica descuidades durant l’estiu, i les tornem a escalfar per fer aquells plats ja quasi perduts en la memòria, però que en aquesta època de l’any és un plaer tornar a tenir-los a taula. Les perdius amb cols o a la vinagreta, l’estofat de senglar, o les seves costelles, la famosa llebre a la Royale, la becada, el trinxat amb pell de col de galàpet. Plats rics en calories però que en aquesta època de l’any el cos assimila tan bé. Cal tenir en compte que es tracta d’animals salvatges, que han tingut molta activitat en el seu dia a dia, fet pel qual no acostumen a ser gaire greixosos, i això afavoreix el nostre organisme.
I mentre fumeja la cassola de la llebre per fer-la a la Royale, preparem unes carxofes del Prat per farcir-les amb brandada de bacallà feta amb un bon oli verge. I posats que ja tenim l’hivern a tocar, ja arriba la tòfona, que es tracta del tubercle més preuat de tots. Just quan s’acosten les festes de Nadal, ens adonem que la tòfona resulta un condiment indispensable per decorar i acompanyar tant faisans com capons farcits.
En cada estació de l’any, el nostre entorn més immediat ens proporciona un gran ventall de productes que, si mengem en la mesura adequada, no alteraran gens ni mica el nostre organisme. Gaudireu vosaltres menjant-los i jo preparant-los.