LES PICADES DELS INSECTES A L’ESTIU

Patricia Illán Mateo – Departament mèdic – Novartis Consumer Health, S.A.- Farmacèutica

Els antihistamínics tòpics poden alleujar la picor durant 8 hores després d’una sola aplicació i disminuir les molèsties que provoquen les picades dels insectes.
A l’estiu estem més temps a l’aire lliure, ja sigui a la platja, al camp, etc. La roba que utilitzem deixa grans parts del nostre cos al descobert, augmentant el risc de picades d’insectes (mosquits, vespes, abelles, etc.). Les picades dels insectes desencadenen una resposta inflamatòria per part del nostre organisme que dóna lloc als típics símptomes com dolor, picor, vermellor, calor i inflamació en la zona de la picada.
La resposta inflamatòria és vital per al nostre organisme i la seva finalitat és la defensa en front de les agressions internes i externes. La reacció immunològica es deu a l’alliberació de la histamina, un mediador de la inflamació que desencadena la resposta inflamatòria en el nostre organisme.
Després d’una picada, en qüestió de minuts i fins i tot de segons, la pell intacta esdevé vermella, pica, apareix coïssor i a vegades s’inflama.
La majoria de les picades dels insectes són inofensives. Mentre que les picades dels mosquits causen molèsties bàsicament degut al picor que produeixen, les picades de les vespes i abelles poden causar un dolor desagradable. Tot i això, cal dir que els insectes poden ser perillosos si la persona afectada és al•lèrgica al verí en qüestió.
Els mosquits s’alimenten de la sang humana. Estrictament els mosquits no piquen sinó que mosseguen i produeixen una ferida a la pell a través de la que injecten una sèrie de substàncies anestèsiques i anticoagulants que els permet extreure la sang d’una forma més fàcil. Aquestes substàncies desencadenen una reacció immunològica immediata a la pell.
La sensibilitat individual respecte les mossegades o les picades dels insectes varia molt entre les persones, ja que algunes sofreixen molt més que d’altres la picor. Existeixen casos coneguts d’al•lèrgia a les mossegades dels mosquits, però són casos menys perillosos que els de l’al•lèrgia produïda per la picada d’abelles vespes.
Les vespes i les abelles només piquen si se senten amenaçades. Amb les seves picades introdueixen el verí en la ferida, provocant-ne una inflamació. Les reaccions que apareixen a la pell provocades per vespes i abelles són més severes que les provocades pels mosquits.
Els antihistamínics tòpics alleugen tots els símptomes associats a la resposta inflamatòria ja que actuen inhibint l’acció de la histamina i eviten que la resposta inflamatòria es desencadeni en el nostre organisme.
El seu efecte antihistamínic actua en l’origen de la picor. Després d’una sola aplicació, poden alleujar ràpidament i durant 8 hores la picor provocada per les picades i mossegades dels insectes.
Aquests medicaments són una bona opció per incloure’ls en la farmaciola de casa o per portar-los amb nosaltres en aquelles sortides en les que puguem estar en contacte amb insectes.