LA CURA DEL CABELL

Jordi Boncompte – farmacèutic

El fol•licle pilós és una estructura complexa que permet créixer el cabell, compost de queratina. La queratina del cabell humà consta de 20 proteïnes que estan en diferents parts del fol•licle pilós. La seva quantitat varia entre 100.000 i 150.000. Un cabell sol viure uns cinc anys, mor i cau per ser substituït per un altre, i així fins a 25 vegades.

Neteja
Per aconseguir una bona neteja i embellir el cabell sempre utilitzarem el xampú. Per aquest motiu, el xampú haurà d’adaptar-se al nostre tipus de cabell i caldrà que tingui, en major o menor quantitat, un condicionador o altres components que optimitzin la salut i la bellesa del cabell. Raspallar-se el cabell diàriament estimula les glàndules sebàcies, produint més sèu i evitant que s’assequi. Quan el sèu i la suor del cos cabellut es combinen, ajuden a protegir la pell, produint-se una capa àcida. Netejar-lo n’elimina l’oli excessiu. Els xampús trenquen la tensió superficial de l’aigua, permetent així humitejar-lo. Tenen un pH entre el 4 i 6 i no porten sabó. Com que són àcids, arriben al pH del cabell, del cos i de la resta de la pell, i així eviten l’entrada de microorganismes.

Els minerals de l’aigua
• Els minerals i els ions de l’aigua afecten el cabell.
• La calç fa que el cabell estigui sec i que li falti brillantor i volum. Li dóna un aspecte com si es tractés de la caspa, trencadís i bloqueja el creixement de cabell nou.
• El ferro el deixa sec i llis.
• El coure el decolora.
• El magnesi fa que no brilli i no tingui volum.
• El plom provoca que estigui sec.
La farmàcia ofereix una àmplia gamma de productes per tenir uns cabells ben cuidats. És la nostra obligació conèixer i aconsellar als nostres clients els productes que tenim a la seva disposició.

Indicacions per netejar-se el cabell
1. Mullar-se amb abundància el cabell.
2. Aplicar el xampú.
3. Fer un massatge a tota la zona capil•lar.
4. Deixar reposar uns minuts.
5. Emulsionar amb una mica d’aigua i repetir el massatge.
6. No ensabonar-se dues vegades.
7. Esclarir amb abundant aigua.
8. Eixugar-se el cabell al natural, evitant assecadors en la mesura del possible.