LA PROPIOCEPCIÓ O TREBALL PROPIOCEPTIU

Jordi Torruella – ENTRENADOR PERSONAL

En la passada edició de la revista ja vam presentar un programa per a aquelles persones que es vulguin iniciar en l’activitat de córrer. En aquest, volem donar a conèixer un tipus de treball que hauria d’anar estretament lligat a moltes de les activitats esportives que podem realitzar, i sobretot a algunes activitats en concret: córrer. Es tracta del treball de propiocepció.
D’entrada, direm que per a moltes persones aquesta paraula resulta completament desconeguda, i per d’altres, que han tingut la mala sort de patir alguna lesió, va relacionada moltes vegades amb exercicis de recuperació. El cert és que s’utilitza molt en fisioteràpia per a la recuperació d’algunes lesions, moltes d’elles típiques en activitats com córrer. Però la propiocepció també contempla una altra vessant molt més important: la prevenció. I no només ens ajuda a evitar lesions, sinó que també provoca un enfortiment de la musculatura. Així doncs, direm que aquests tipus d’exercicis haurien de formar part de la vida de qualsevol persona que practiqui esport..
Però, què és el sistema propioceptiu?

És un complex sistema de sensors que s’encarrega de donar l’alerta al cervell quan es produeix una alteració sobtada de la nostra posició, del nostre equilibri o de l’estat de la tensió muscular. En definitiva, s’encarrega de proporcionar una resposta ràpida i eficaç en el moment que es genera una situació de risc pel nostre sistema muscular o articular. I perquè tot això funcioni, hem de tenir en compte dues coses: entrenar el sistema amb exercicis adequats i no utilitzar en excés accessoris de protecció externs (genolleres, embenatges,…). Aquest segon cas fa que el sistema no hagi de treballar i es torna gandul; s’atrofia.

Quins exercicis puc utilitzar per treballar la propiocepció?

Si ens centrem a nivell de tren inferior (més implicat en el córrer) direm que són vàlids tots aquells exercicis que consisteixen en provocar lleugers desequilibris i canvis de posició del nostre cos, exercicis amb els ulls tancats, sobre superfícies inestables, etc. Així, aconseguim estimular els receptors perquè transmetin la informació de forma correcte. Un exemple d’exercici molt recomanable seria anar a córrer per la platja. Hem de tenir en compte que una cosa és el treball específic de propiocepció i l’altre, el treball que fem indirectament durant la realització d’altres exercicis com podria ser córrer per la platja o per superfícies irregulars, el ioga…