LA NUTRICIÓ A LA PRIMAVERA

Jesús Porres – Nutricionista – Farmàcia Troiano

La primavera és una estació de canvi. En aquesta època, tota la naturalesa s’activa per deixar enrere l’hivern. És, també, una època de renovació per a les persones: el nostre organisme necessita depurar-se per poder regenerar-se. Necessitem alliberar-nos de les toxines i acumular un conjunt de principis que ens ajudin aprovisionar-nos d’energia i dinamisme.
L’alimentació juga un paper molt important, i dins d’aquesta, la varietat. Equilibrar la majoria dels menjars constitueix la base d’una dieta sana per a tota la vida. També garanteix que les persones prenguin les quantitats adequades de totes les vitamines, minerals i altres nutrients necessaris. La clau n’és la varietat. La varietat i l’equilibri són els elements més importants, i dins d’aquest marc, pot existir espai per a tot tipus d’aliments.

ALIMENTS DE TEMPORADA
Les verdures i hortalisses aporten vitamines, calci, fòsfor, àcid fòlic, antioxidants, etc. A la primavera, predomina “el verd”, perquè hi abunda la clorofil·la. Aquest component contribuirà a tonificar els nostres músculs i el nostre aparell digestiu, ens calmarà els nervis i aportarà salut al nostre cor.
Convé recordar que molts dels seus components només són vàlids si els mengem crus. La cocció fa malbé o en disminueix les seves propietats, així que hauríem de coure’ls el menys possible i, sobretot, menjar-los crus en forma d’amanides. Les amanides han de ser senzilles, naturals, realitzades amb verdures de temporada (si és possible procedents del cultiu local), com ara espàrrecs, enciams, cebes, raves, porros, pastanagues, créixens, canonges, api, ruca, etc… No hem de confondre les amanides amb l’enciam: hem de dosificar la quantitat d’enciam que prenem i confeccionar les amanides el més variades possible.

També, en aquesta època, els cereals i llegums són font d’energia i proteïnes.
Una dieta depurativa combinada amb dejuni un prudent i sempre controlat per un especialista, és la forma més adequada de començar a regenerar l’organisme i aconseguir nova vitalitat.