LA CUINA DE TARDOR

Fonda Sala – www.fondasala.com

Estem acabant la tardor i en breu arribarà l’hivern. En aquesta època de l’any, la terra ens dóna una varietat de productes dels quals podem gaudir-ne sense excessos: les carxofes, els bolets, els naps negres de la Cerdanya, les cols, les castanyes, carns de caça, i tot un seguit de fruites com les peres de Puigcerdà i les magranes. Més endavant, durant el Nadal, podem gaudir dels capons, el pavó, faisans i les pulardes; unes aus molt representatives d’aquestes festes nadalenques.

A continuació us proposo algunes idees amb productes de temporada:
Comencem pels bolets, tan buscats a la tardor. Sóc dels que pensen que no cal rentar els bolets, pel fet que el bolet en sí ja és porós i absorbeix l’aigua i, si es vol coure, se’n desmereix el gust. Tampoc sóc amant de condimentar-los gaire sí el que volem és gaudir dels bolets. Com ja sabeu, hi ha moltes formes de cuinar-los: saltejats, a la llauna, guisats,… A mi personalment m’agrada, com a molt, posar-hi una mica d’all tendre que en potenciarà el gust, en detriment de l’all i el julivert ja que es mengen el gust del bolet.
La carxofa com a plat és un producte molt apreciat i el podem cuinar, de moltes maneres. Bullida, amb un raig d’oli, passada per la paella amb pernil i una bona menestra de verdures o fins i tot farcida de brandada de bacallà.
La col, la podem presentar com a part principal d’un trinxat, producte que no pot faltar en una bona escudella i carn d’olla, i també com a base per a fer un plat de la nostra cuina, les perdius en cols.
Pel que fa als naps negres, primer els bullirem deixant-los al dente, els tallarem en forma de patata fregida i els enfarinarem i fregirem. És una verdura molt característica de la Catalunya endins.

Les castanyes de Viladrau que són molt bones i tenen un gran valor nutritiu, les podem fer com acompanyament de plats de cacera, o també en podem fer una crema, que fugirà de les cremes de verdura tan típiques.
Estem en un punt de l’any en què la cacera és molt important i per tant podem gaudir de llebres, perdius, cabirols, becades, porc senglar i cérvols. Aquests plats, molt nutritius i adients per aquestes dates, podem acompanyar-los amb productes de la terra, com les peres de Puigcerdà, pomes de Lleida, castanyes i naps negres, ja que són plats potents i aquests guarniments faran que siguin de més bon digerir.
Com a producte estrella d’aquesta època tenim la tòfona. Antigament es feia servir com a condiment però avui dia l’hem recuperat com a plat i en podem gaudir sense abusos ja que el producte en sí és molt car. Presentada en plats, podem fer esment de la tòfona a la crema, els ous remenats amb tòfona i canelons de tòfona, que l’únic mal que ens poden provocar tots plegats és el a la butxaca.

Ja que tenim el Nadal a tocar, podem llepar-nos els dits amb els capons, les pulardes, els pavons i els faisans, fets de mil maneres però hem de procurar sempre que no ens quedin greixosos, desgreixant-ne les salses i acompanyant-los amb unes pomes al forn i unes melmelades, que aprofitant les seves propietats ens faran més digeribles les menges.
Per a aquestes dates nadalenques un altre producte que sempre és a taula en són els torrons. Com bé sabem són fets d’ingredients molt rics en calories. La majoria porten alguna grassa saturada, sucres o mel. En podem menjar de tots però és important tenir en compte la quantitat i no menjar-ne en excés.
Bon Nadal i bones festes!!