FITOTERÀPIA I APRIMAMENT

Aina Genovart – Farmàcia Sirer

Coneixem com a fitoteràpia la ciència que estudia l’ús de les plantes amb una finalitat medicinal; ja sigui per prevenir, atenuar o curar un estat patològic. Aquest ús es remunta a la prehistòria, on ja es coneixien àmpliament aquestes propietats medicinals de les plantes i s’utilitzaven amb assiduïtat per tractar diferents malalties.
En els nostres dies, podem fer ús de plantes com a tractament de diverses patologies però un dels usos més demandats a la farmàcia és com coadjuvant en tractaments de pèrdua de pes. S’utilitzen per ajudar a aquesta pèrdua sigui una mica més ràpida, o bé per controlar els efectes no desitjats que apareixen quan fem dieta (com el restrenyiment).
Dins de les plantes que més s’utilitzen, podem diferenciar segons el seu efecte en l’organisme: diürètiques (fan augmentar el flux d’orina i ajuden en cas de retenció de líquids: ortosifó, cua de cavall, etc.).

N’hi ha d’altres que contenen derivats de la cafeïna i fan que el nostre metabolisme s’activi, afavorint-ne la pèrdua de pes. És el cas del te verd i vermell o l’herba mate.
Són famoses també les dietes en les quals s’utilitzen derivats de la carxofa, una planta molt beneficiosa a nivell hepàtic i biliar i amb un efecte purificant i múltiples beneficis al nostre organisme (disminució del colesterol i el sucre en sang, eliminació de toxines, etc.). Per això és una planta que fem servir no només en cas de voler-nos aprimar sinó també quan busquem una altra finalitat, com la protecció del nostre fetge.

Una altra de les plantes més usades és la garcinia, que també ajuda a la disminució de la glucosa en sang, guardant-la en forma de glucogen al fetge. Aquest glucogen és com la benzina de l’organisme que es va cremant a mesura que es necessita. D’aquesta manera, el sucre en sang s’acumula sense formar cap grassa. És una planta que, pel seu gran contingut de fibra, també se la coneix pel seu efecte saciant: en prendre-la en una dieta, actua de forma sinèrgica i disminueix la sensació de gana per una banda; i millora la metabolització dels aliments, per l’altra.
A l’oficina de farmàcia podem trobar aquestes plantes i moltes d’altres que poden ajudar-nos en una dieta d’aprimament. Podem utilitzar-ne només una o combinar-ne diverses. També podem escollir la manera, d’administració: en càpsules, ampolles per beure o infusions.

Gràcies a la gran varietat d’opcions de què disposem avui en dia, pots consultar amb el teu farmacèutic i trobar el tractament fitoteràpic que millor s’adapti a les teves necessitats en una dieta d’aprimament.