LA PELLS DELS NADONS

Marta Prat – farmacèutica

La pell del nen, i sobretot la del nounat, és molt diferent a la de l’adult: és molt més prima i permeable a moltes substàncies.
Això augmenta el risc de toxicitat per agents aplicats sobre la pell, per la qual cosa els medicaments que s’administren a la pell (cremes, pomades, ungüents, etc. ) no poden ser utilitzats en la mateixa concentració i durada que en un adult. Així mateix, la pell més prima afavoreix la pèrdua d’aigua i calor. En aquesta etapa de la vida la pell és químicament menys àcida, la qual cosa en disminueix resistència a agents infecciosos i parasitaris.
D’altra banda, les glàndules sebàcies són escasses i el desenvolupament del sistema immune (de defensa) és encara immadur, la qual cosa augmenta el risc de contraure malalties de la pell de tipus infeccioses i inflamatòries.

CURES GENERALS
1. Bany diari amb sabó per a nadons, amb la menor quantitat de perfums o colorants. Han d’evitar-se els sabons anomenats “neutres” i els de civada o camamilla, que poden assecar més la superfície de la pell. Aigua tèbia.
2. Només utilitzar la mà, esponges naturals i sabó.
3. Aplicar després del bany cremes emol•lients sobre la superfície de la pell. Les cremes més adequades són les que continguin petrolat sòlid o líquid i s’evitaran les que continguin perfum o colorant amb excés. A les àrees amb major descamació o sequedat pot aplicar-se la mateixa crema diverses vegades durant el dia.
4. Evitar aplicar talc o olis minerals sobre la superfície de la pell.
5. Per a la neteja de la zona del bolquer s’utilitzarà exclusivament aigua i cotó, assegurant-se que la pell és seca abans de col•locar el bolquer. S’utilitzarà el syndet per retirar la matèria fecal. Es rentarà d’endavant cap a enrere per evitar infeccions genitourinàries.
6. És millor la roba de cotó per el nadó. Cal evitar abrigar-lo molt ja que pot afavorir l’aparició de granellades. S’abrigarà igual que a l’adult, però en forma proporcional.
7. La roba del nadó ha de rentar-se amb sabó de pasta, evitant detergents, suavitzants i clor, que poden irritar la pell i fins i tot en alguns casos ser tòxics.
8. Evitar aplicar cremes medicades a la pell, sense indicació del pediatre o dermatòleg pediatre.