LA CURA DE LA PELL A L’HIVERN

Marta Molina – Farmacèutica

Els canvis sobtats de temperatura, contrauen i dilaten els capil•lars bruscament i això en provoca la ruptura d’alguns i conseqüentment apareixen algunes venes de color vermell fosc, principalment el nas i pòmuls (l’anomenada cuperosis).

El cutis és la pell més exposada, ja que normalment portem la cara nua. Per protegir-la de les baixes temperatures, hem d’hidratar i nodrir-la en profunditat: durant el dia hem d’aplicar-hi una crema hidratant que contingui protector solar i ajudi a mantenir la seva humitat natural i, a la nit, cal utilitzar un producte més ric que aporti a la pell una nutrició extra.
El nas i pòmuls (les zones més prominents) són juntament amb el contorn dels ulls les zones més fràgils de la cara, perquè aquesta pell és molt sensible i necessita una atenció especial, com també els llavis, que s’assequen fàcilment a causa del fred i el vent. Aquests necessiten un bàlsam regenerant durant tot el dia i una barra de llavis hidratant i nutritiva que els serveixi de protecció al carrer.

Les pells amb problemes de cuperosi necessiten cremes per activar la microcirculació i també cal evitar els canvis bruscos de temperatura, tan com sigui possible. També cal cuidar el coll i el pit perquè la seva pell és molt fràgil i fàcilment hi surten arrugues. En aquestes àrees hem d’aplicar una crema especial o estendre la crema de la cara.
Les mans també pateixen amb les baixes temperatures i les neteges constants. La pell que cobreix la part posterior és molt fina i no té pràcticament suor ni glàndules sebàcies, per la qual cosa s’asseca fàcilment. Necessitarem una crema rica que aplicarem diverses vegades al dia i sempre després d’haver-les netejat. Els guants de llana o pell són una excel•lent protecció quan sortim el carrer.

El cos sembla segur, cobert per la roba, però realment aquest no és el cas. Les peces de roba amb les quals protegim el nostre cos dificulten l’oxigenació i provoquen una gran descamació. És recomanable aplicar una bona capa de crema densa i amb aportació de greix i deixar 10 minuts abans de vestir-nos.
Els colzes i els genolls, ja són molt secs en sí, així doncs, necessitaran més atenció.
La hidratació diària i regular és essencial per mantenir la humitat natural de la pell. És necessari beure molta aigua ja que sinó el cos l’absorbeix de la pell.

RECOMANACIONS
La hidratació diària i regular és essencial per mantenir la humitat natural de la pell. És necessari beure molta aigua ja que sinó el cos l’absorbeix de la pell.
És important baixar la temperatura de les calefaccions, i la temperatura de l’aigua quan ens dutxem o banyem.
Hauríem de ser conscients de quin sabó utilitzem: és millor utilitzar sabons que continguin alguna crema hidratant o emol•lient.
Per completar la cura de la pell, cal utilitzar cremes emol•lients després de cada bany o dutxa.