EL COLESTEROL

Joan Josep Boncompte – Farmacèutic i pacient amb hipercolesterolèmia familiar

Una vida ordenada i disciplinada en l’alimentació és la recepta clau per obtenir una llarga vida.

El colesterol es una grassa (un lípid); normalment produït pel nostre organisme; el fetge.
El cos humà necessita una petita quantitat de colesterol pel seu bon funcionament i per la producció de certes hormones.
L’inconvenient és que si es troba en excés a la sang, s’acumula formant unes plaques a les artèries i les obstrueix (això és l’arteriosclerosis).
Tot plegat pot resultar en infarts, angines de pit (obstrucció total o parcial de les arteries coronàries) i embòlies cerebrals.

Per què augmenta el colesterol?
Pot ser degut a causa genètica (hipercolesterolèmia familiar), que ja es detecta en menors. També pot ser el resultat d’una dieta massa alta en grasses saturades i àcids grassos trans (AGT).
Provenen de grasses animals: carn, llet, mantega, formatges.
Grasses vegetals hidrogenades com la margarina i derivats (galetes dolces i salades, pa industrial blanc o integral, dolços…
Altres són ous, fetges. Tot això incrementa el LDL i disminueix el HDL.
Per disminuir el colesterol dolent hem de canviar els hàbits alimentaris.
Cal menjar aliments a la planxa, al forn o bullits, evitant sempre qualsevol fregits. Llet descremada i carns blanques, i no menjar margarines i derivats. Pot ajudar a perdre pes i fer exercici regularment.
Els infarts i accidents cerebrals causen un 25% de les morts que són sobre 12.000.000 a l’any, la major part menors de 65 anys.
Tot això és de cultura sanitària general .
La nostra tasca com a farmacèutics és conscienciar sobre la importància de regular els nivells i incidir en les conseqüències que pot provocar el colesterol que, juntament amb la hipertensió i el tabaquisme fan un còctel mortal.
Els tractaments dels endocrins a base d’estatines es poden acompanyar de productes a base d’omegas, rice red, nous, verdures amb fibra, peix al forn o a la planxa (com salmó, tonyina, caballa, truita).