TRACTAMENT NATURAL DE LA CONGESTIÓ NASAL

dra. Gemma García-Teresa – Departament mèdic Novartis Consumer Health S.A

La congestió nasal, mes coneguda com “nas tapat”, és la sensació d’una disminució de la quantitat d’aire que entra per les fosses nasals.
La causa d’aquesta sensació de congestió sol ser la inflamació de la mucosa que cobreix les fosses nasals, ja sigui per infeccions (p. ex. refredat, rinosinusitis), per al·lèrgia (p. ex. rinitis al·lèrgica) o per altres causes (p. ex. rinitis vasomotora). La mucosa nasal és un teixit molt irrigat (amb molts vasos sanguinis) que davant diferents agents externs (virus, al·lergògens, irritants, canvis de temperatura, etc), s’inflama fàcilment.

No es pot confondre la congestió nasal amb la mucositat i, encara que amb freqüència ambdues es presenten conjuntament, la congestió nasal pot ser l’única manifestació de determinats processos.
La congestió nasal és molt molesta i pot disminuir la qualitat de vida i el somni nocturn d’aquells que la pateixen. A més, en casos de cronicitat pot tenir altres repercussions, com són l’aparició o empitjorament de roncs o de la síndrome d’apnea del somni.

El tractament simptomàtic de la congestió es basa principalment en l’aplicació tòpica nasal de medicaments o productes naturals.
Una alternativa natural per a l’alleujament de la congestió nasal són els rentats amb aigua de mar. L’aigua de mar es processa per reduir la seva concentració de sal perquè així sigui ben tolerada per la mucosa nasal, però preservant el seu contingut en oligoelements i minerals del mar (seleni, magnesi, manganès, zinc, calci, entre uns altres) que li confereix propietats antiinflamatòries i regenerants de la mucosa nasal.

Els rentats amb aigua de mar ajuden a eliminar els virus, al·lergògens, irritants i substàncies inflamatòries de les fosses nasals. A més, estoven la mucositat i faciliten la seva eliminació. Es poden utilitzar com a alternativa natural per a l’alleujament de la congestió o com a preparació de les fosses nasals abans d’aplicar un medicament tòpic. Són adequats tant per a processos aguts com crònics, així com per a la neteja diària de les fosses nasals per mantenir el seu bon funcionament.