ALIMENTS DE TEMPORADA, L’ESSÈNCIA DE LA CUINA MEDITERRÀNIA

Restaurant Can Jubany – www.canjubany.com

Consumir productes de temporada és un dels valors que defineixen la preuada dieta mediterrània, reconeguda científicament com una de les més sanes del món. Després de les moltes tasques de promoció d’hàbits saludables que s’han fet en els darrers anys, tots sabem que és molt recomanable consumir diàriament fruites, verdures, llegums, pasta o arròs, utilitzar oli d’oliva i, a més, incloure de manera equilibrada peix, làctics, ous i carn dins la nostra dieta. Però, malauradament, encara cal fer -ne molta més difusió per aconseguir que aquests hàbits s’adoptin de manera generalitzada entre la població i també per recuperar allò que fa tot just unes dècades era tan comú a les nostres llars: menjar el millor que ens ofereix la terra cada estació de l’any, productes del temps i de prop de casa.

Consumir productes de temporada i de proximitat ens assegura que allò que cuinem, allò que mengem, està en el seu millor moment i en el seu òptim punt de maduració. Les fruites, les hortalisses, els llegums, els peixos i les carns de temporada ens seduiran al paladar per la seva textura i sabor, però també ens brindaran el millor per a la nostra salut, ja que són aliments menys processats, amb menys additius i més frescos.

Curiosament, (la natura és ben sàvia!) allò que la terra ens dóna en cada moment coincideix amb allò que ens demana el cos segons l’època de l’any. Ara, a la tardor, quan els dies es fan més curts i les temperatures baixen, arriba el moment dels bolets, cigrons, castanyes, mongetes del ganxet, patates del bufet, cebes, carbasses…. A l’hivern, els naps, els porros o la col ens donen l’escalfor i l’energia necessàries en forma de brou, i l’escarola i les carns de cacera complementen uns àpats energètics i complets.

En canvi, els pèsols, les carxofes, els espàrrecs ,els alls tendres i les maduixes ens avisen que la primavera ja ha arribat i que toca celebrar que arriba el bon temps i els camps recuperen la verdor i esplendor perdudes. Finalment, al juliol i a l’agost, arriben els tomàquets, els pebrots vermell i verd, el carbassó, la mongeta tendra, l’enciam, les figues, les prunes, els préssecs, els albercocs, la síndria… Una explosió de colors que ens hidrata i alegra la vista, i ens permet fer els menús refrescants i lleugers que ens venen de gust.
Recuperar el gust pels aliments d’ara i d’aquí és un dels pilars de la nostra cuina, la que volem potenciar i transmetre a Can Jubany. Per això, l’hort que tenim al costat del restaurant és la millor expressió d’aquests valors que volem difondre, i ens permet oferir a taula el millor producte, el que es cull just abans de menjar, ni massa verd, ni massa madur.
Només si tornem a descobrir el calendari que ens imposa la natura, si recuperem aquells sabors propis de cada època de l’any i de cada zona del nostre país, si tornem a valorar el gust inigualable d’un tomàquet madurat al sol o d’una col tocada pel fred, podrem dir que som fidels seguidors d’una dieta que és nostra i que, a més, pot fer molt per la nostra bona salut: la mediterrània!