NORDIC WALKING

Jordi Torruella – ENTRENADOR PERSONAL

En aquesta edició us volem presentar una activitat esportiva que, tot i fer pocs anys que es practica al nostre país, cada vegada compta amb més seguidors. Per començar farem una mica d’història. Aquesta activitat neix a Finlàndia aproximadament als anys 30 del segle passat i inicialment s’utilitza com a alternativa d’entrenament pels esquiadors de fons durant les èpoques en què no hi ha neu. Més endavant, ja ben entrats els anys 90, un llicenciat en ciències de l’activitat física, Marko Kantaneva, realitza una sèrie d’estudis sobre el moviment de la marxa amb bastons i conjuntament amb una marca de fabricació de bastons presenta, un any més tard, una nova forma d’entrenament anomenada Nordic Walking. Ja a partir de l’any 2000, any en què es constitueix la INWA (Internacional Nordic Walking Association), aquesta activitat es va introduint sobretot al nord i centre d’Europa i en pocs anys passa a tenir milions de practicants. Poc a poc es va estenent per tot el continent i el nombre d’adeptes no para de créixer.

Però, què és el Nordic Walking?
Doncs és una forma concreta de caminar amb uns bastons especials per aquesta pràctica i molt semblants als de trekking. Es busca una implicació de totes les cadenes musculars del cos aconseguint, d’aquesta manera, una millora de la força muscular, del sistema cardiovascular, de la mobilitat i de la coordinació. Hem de tenir en compte que fer Nordic Walking no és realitzar la marxa tradicional amb bastons i que caldrà aprendre’n la tècnica. La més utilitzada és l’anomenada tècnica ALFA.

L’aprenentatge d’aquesta tècnica és relativament senzill i amb 3 o 4 classes es pot assolir perfectament. Des d’entrenamentpersonals.cat com des d’altres associacions s’organitzen cursos i sortides de Nordic Walking de forma regular, possibilitant així un accés fàcil a aquesta pràctica.

Alguns dels molts avantatges d’aquesta activitat són:
• Apta per a tothom.
• Activació de la musculatura del tronc i les extremitats superiors.
• Més eficiència en l’exercici de caminar.
• Optimitza el treball del cor i el sistema respiratori.
• Activa el 90% de la musculatura del cos.
• Menors càrregues a les extremitats inferiors.
• Alliberament de la pressió cervical degut a la posició del cap.
• Millora de la coordinació motora i prevenció de caigudes.
• Prevenció de dolors de columna vertebral.

Així doncs, estem davant d’una activitat apta per a gairebé tothom, de fàcil accés, beneficiosa en tots els seus sentits i sense gairebé contraindicacions. Fins i tot en alguns països es finança a través de la seguretat social com a preventiu o tractament d’algunes malalties. En el nostre país també hi ha algunes iniciatives de treball entre hospitals, centres de rehabilitació i instructors de marxa nòrdica.