RADIACIÓ SOLAR I FOTOPROTECCIÓ

Laura Tena – Farmàcia Figueras

Amb l’arribada de l’estiu, l’exposició als raigs solars és més intensa, i molt sovint es busca un bronzejat perfecte. Però, quin és el fotoprotector més adequat per aconseguir-ho i evitar les perilloses cremades? Quines són les radiacions solars més perjudicials?

Fins ara, les conseqüències més conegudes eren les que produïen els raigs ultraviolats, que són els més nocius. Els de tipus A (UVA) arriben a nivells profunds de la dermis i són els responsables de l’envelliment de la pell i del melanoma. Els de tipus B (UVB) penetren a nivell epidèrmic i causen el bronzejat de la pell. No obstant, en l’última dècada s’han multiplicat els estudis que alerten sobre els resultats de l’exposició als raigs infrarojos tipus A (IR-A). Aquesta radiació arriba a l’hipoderma i és la que produeix la sensació de calor, està relacionada amb l’al•lèrgia al sol i el fotoenvelliment.

COM TRIAR EL FOTOPROTECTOR ADEQUAT
Els protectors solars tenen diferents factors de protecció solar (FPS). Aquest número indica quin és el múltiple de temps durant el qual es pot exposar la pell protegida per aconseguir el mateix efecte eritematós que s’obtindria en cas que no s’hagués aplicat cap protecció. Per exemple, si una persona pot exposar-se al sol el primer dia 10 minuts sense tenir cremades, un FPS 15 utilitzat correctament el protegirà del sol durant 150 minuts aproximadament.
La gamma de productes cosmètics solars és molt extensa. A més a més dels protectors, hi ha els autobronzejadors i els productes per a després del sol.
Un dels aspectes dels fotoprotectors que s’ha de considerar és la capacitat de quedar-se a la pell quan entra en contacte amb un mitjà humit, és a dir, que sigui resistent a l’aigua (water-resistant o waterproof).
Per descomptat, han de ser protectors d’ampli espectre (UVB i UVA) i més recentment, n’hi ha que també incorporen filtres IR-A, que protegeixen de la formació de radicals lliures i eviten la destrucció del teixit.

CONSELL FARMACÈUTIC
• Aplicar el fotoprotector 30 minuts abans d’exposar-se al sol. Fer-ho sobre la pell ben seca.
• Evitar l’ús de perfums i colònies perquè son fotosensibilitzants, a més, determinats medicaments també poden provocar reaccions a l’exposició solar i estan degudament senyalitzats amb aquest símbol.
• Fer-ne servir, tot i que estigui núvol.
• No exposar-se al sol entre les 11 i les 15 hores.
• Protegir-se el cap amb un barret o gorra; els ulls amb ulleres adequades, i els llavis amb protector labial.
• No és aconsellable estirar-se al sol i mantenir-se immòbil durant hores.
• Beure aigua o altres líquids per evitar la deshidratació.
• No s’ha d’exposar al sol als menors de 3 anys.
• Triar el fotoprotector més adequat atenent al fototipus. Demaneu consell a la vostra farmàcia.

TIPUS DE PELL REACCIÓ SOLAR

1   Pell molt clara. Ulls blaus. Pigues. Gairebé albins.
2   Pell clara. Ulls blaus o clars. Cabell ros o pèl-roig.
3   Pell blanca (caucàsica). Ulls i cabells castanys.
4   Pell mediterrània. Cabells i ulls foscos.
5   Morena. Tipus Índia, Sud-Amèrica, indostànics, gitanos.
6   Pell negra.

Eritema intens. Gran descamació. No es pigmenten.
Reacció eritematosa. Descamació. Lleugera pigmentació.
Eritema moderat. Pigmentació suau.
Lleuger eritema. Pigmentació fàcil.
Eritema imperceptible. Pigmentació fàcil i intensa.
No hi ha eritema, però si bronzejat.