HIGIENE CORPORAL

Marta Molina – farmacèutica

L’objectiu de la cura de la pell és mantenir la seva integritat i homeòstasi amb el medi ambient i que així pugui complir les seves funcions de protecció contra infeccions, absorció de toxines, radiació ultraviolada, agents químics i físics, i per descomptat mantenir la sensació tàctil tan important per al desenvolupament psicoafectiu.

Una manera senzilla de cuidar la pell és mantenir-la neta. L’arrossegament de la brutícia depèn de processos fisico-químics complexos. Les 4 grans propietats dels detergents són: humidificació, emulsificació, acció dispersant i solubilització. En general s’ha d’usar aigua tèbia, així com un sabó suau per al cos, tenint en compte fregar amb suavitat les aixelles i genitals.
L’elecció d’un gel de bany no s’ha de fer només tenint en compte criteris econòmics, que també és important, sinó que també s’ha de considerar el seu ús, l’edat, el tipus de pell i les zones d’aplicació, així podrem satisfer al màxim les seves 4 propietats fonamentals i serà el menys irritant possible.

En general podem parlar de detergents suaus per a nens, per a pells normals, per a pells delicades i / o amb patologies i per a zones sensibles com els genitals.
Així mateix és important recordar que l’ús de tovalloles suaus per a l’assecat de la pell com l’ús de cremes emol•lients després del bany afavorirà a preservar les propietats de la pell.