HIGIENE BUCAL

Marisa Dorca – Farmacèutica

Les bacteries dipositades sobre una superfície com la de la dent formen una pel·lícula gelatinosa adherent coneguda com placa. La placa dental és la principal causant de les càries i de les malalties periodontals (gingivitis i periodontitis).
Per eliminar l’aparició de placa dental cal un bon raspallat. Podem afegir al raspall un dentifrici que ens pot aportar un efecte anticàries, antihipersensibilitat, antisèptic o antitaques. Segons la Federació Dental Internacional ens hauríem de raspallar les dents un mínim de dues vegades al dia. De totes maneres, no s’acostuma a fer servir ni la tècnica adient ni el temps suficient.
Una tècnica de raspallat massa agressiva pot provocar la recessió de la geniva i una posterior hipersensibilitat dentària. És important la tria de dentifricis poc abrasius, raspalls suaus de puntes rodones i no aplicar excessiva pressió. Per a una bona neteja dels espais entre dents, és útil fer servir fils o raspalls interdentals. Quant al temps de neteja es recomana un mínim de 3 minuts per aconseguir una correcta higiene bucal.

És important per a la prevenció de càries una bona higiene bucal amb l’aplicació tòpica de fluor. Les pastes dentifrícies amb concentracions de fluor superiors a 1500 ppm han demostrat un benefici preventiu addicional. Les pastes infantils són efectives amb concentracions entre 500 i 550 ppm per a nens entre 2 i 6 anys. A partir dels 7 anys, ja es poden emprar pastes amb concentracions de fluor de 1000 ppm.
Els col·lutoris són productes que ajuden a reforçar l’efecte protector. Habitualment es troben en dues presentacions, amb concentracions de fluor de 0,05% – 230 ppm (per a ús diari) o 0,2% – 920 ppm (per a ús setmanal). Aquests productes són indicats per edats a partir dels 6 anys.

És important mantenir una dieta equilibrada i, especialment, no abusar d’aliments ni begudes ensucrades. Els sucres ingerits provoquen que les dents siguin atacades per àcids durant 20 minuts. És recomanable també limitar el consum de xiclets, o en tot cas consumir els que incorporin xilitol, ja aquest edulcorant presenta certs beneficis en la prevenció de la formació de placa bacteriana. I, sobretot, cal visitar l’odontòleg regularment.

De manera particular, cal recordar que l’embaràs és un període de màxim risc per a la salut dental i que cal ser més rigurós en la higiene bucal. És altament recomanable que la dona embarassada visiti el dentista al començament de l’embaràs.