UNS CABELLS SANS

Marta Molina - farmacèutica

El pèl és un tipus modificat de pell que creix en gairebé tot el cos i la seva funció és la de protecció, per això el cap mostra més pèls que qualsevol altra part del cos. El pèl emergeix dels annexos cutanis que es troben en la dermis: glàndules sebàcies, fol·licle pilosos i glàndules sudorípares.El fol·licle pilós neix a la dermis i consta d’arrel i tija.
L’arrel està formada pel bulb, dins del qual hi ha la papil·la dèrmica, els vasos i els nervis. Les cèl·lules adjacents a la papil·la formen la matriu nutritiva del pèl. Subjecta al fol·licle es troba una glàndula sebàcia que segrega el sèu proporcionant flexibilitat i suavitat al pèl.
La tija sobresurt de la pell i posseeix 3 capes: la cutícula (mantell protector contra la dessecació i agents estranys) de forma escamosa, l’escorça (capa fibrosa) i molècula que forma el cordó cel·lular intern del pèl.
El pèl està constituït per cadenes de queratina que es sintetitzen a  l’arrel i el seu color és degut al contingut en melanina a  la capa fibrosa del cabell, es torna gris quan les persones envelleixen perquè ja no es forma aquest pigment. Dins dels factors que regulen el creixement del pèl, les hormones exerceixen un paper principal. Així la concentració d’ andrògens manté la calvície mentre que els estrògens allarguen la fase de creixement i de transició del pèl. El pèl del cap no hi és tan sols com a decoració, ens manté abrigats preservant la calor (perdem un 90% de la calor del cos a través del cap) i també ens protegeix contra lesions.

Indicacions cosmètiques

Hem de mantenir net el cabell, rentat amb aigua tèbia i un sabó-xampú suau. En creences populars, es diu que si es renta el cabell cada dia, fa que caigui més. L’ocupació freqüent, o diària de xampús rares vegades produeix problemes dermatològics en el pèl o el cos cabellut. No obstant en cabells secs, a més de rentar amb menys freqüència, s’hauran d’utilitzar xampús lleugerament alcalins amb acondicionador. Per a cabells grassos és recomanable la utilització  de xampús lleugerament àcids.

Acondicionadors; són exclusius i nutritius del cabell, el fan més suau, elàstic i humit.