LA NUTRICIÓ DELS NADONS

Jesús Gómez – farmacèutic

La nutrició durant els primers anys de vida és fonamental pel seu posterior desenvolupament, a més és quan els desequilibris tenen major importància. Des del naixement fins els 6 primers mesos es defineix el nen que s’alimenta amb llet com a lactant, i és la llet l’únic aliment que ingereix.
La llet és l’únic aliment que poden menjar ja que en general fins al cinquè mes els nadons encara no són capaços d’ingerir aliments sòlids, perquè encara no han desenvolupat els moviments de la boca i la llengua necessaris per mastegar els aliments de manera efectiva, es podrien escanyar. També cal considerar que l’aparell digestiu necessita desenvolupar-se durant aquests primers mesos, i així poder variar i incrementar els aliments que va ingerint.
Durant aquest període la lactància materna és vital, per proporcionar l’aliment ideal durant els 6 primers mesos de vida. En aquesta llet materna es troben tots els nutrients necessaris com són els anticossos, hormones i altres factors immunitaris.
Existeixen  casos que no és possible alimentar amb llet materna i és aquí on la llet infantil comercialitzada adquireix una gran importància i es converteix en una alternativa nutritiva que a més a més completa la composició amb algunes vitamines i nutrients que la llet materna no té.

En quines situacions estaria indicat l’ús de llets infantils?

Substitució de la llet materna en aquelles mares que decideixen no donar el pit.
Quan la lactància materna està contraindicada
Per complementar la llet materna quan aquesta per si sola no aconsegueix el pes i la talla adequats en el nadó.

Quins aspectes són fonamentals en les llets de l’inici?

Primer de tot han de complir les necessitats del nadó amb un pes superior a 2500 g al néixer fins als 4-6 mesos.
Les llets de l’inici (en les que sol posar un 1 a l’envàs) s’utilitzen des del naixement  fins als 5-6 mesos d’edat.
Són llets amb una menor quantitat de proteïnes i també menys quantitat de ferro que les anomenades “de continuació” (llets 2).

Què és bàsic a l’hora de decidir-se per una llet o una altra?

L’energia, els nutrients i micronutrients de la composició; la qualitat del laboratori, el servei i el preu.

Quines millores introdueix la llet infantil amb la llet materna?

Reducció del contingut proteic degut a la  limitació del lactant per la concentració renal i metabolisme d’aminoàcids.
Enriquiment amb aminoàcids com taurina, nucleòtids, fosfolípids, àcids grassos, poliinsaturats, prebiòtics, etc…
Hem de destacar que la taurina i la carnitina milloren el desenvolupament gastrointestinal, el sistema immune, així com l’absorció del ferro.

CONSELLS PER A L’ELABORACIÓ DEL BIBERÓ

 1. Rentar-se les mans.
 2. Rentar els utensilis que s’utilitzin i esterilitzar el biberó, la tetina i la rosca.
 3. Bullir l’aigua i deixar-la refredar fins que la temperatura estigui tèbia (45ºC). En alguns casos els pediatres recomanen preparar els biberons amb la llet a la temperatura natural (sense bullir). En primer lloc es posa l’aigua ja sigui bullida o no dins el biberó.
 4. Afegir el número de cullerades rases de llet en pols adequats en funció de l’edat del nen. En els envasos de llet artificial apareixen les quantitats necessàries de llet en pols i d’aigua en funció de l’edat. Les mesures de llet artificial estan especificades per cada 30 ml d’aigua, de manera que la concentració és el 13% en la llet de fórmula d’inici. No obstant es recomana amb uns 50ml/kg dia, i anar augmentant uns 10-20 ml/kg dia fins arribar els 150ml -170/kg dia /120 -130 Kcal/kg dia) cap als 8-10 dies, per seguin així els primers mesos.
 5. Tancar el biberó i sacsejar fins que el contingut quedi completament dissolt, sense grumolls que puguin obstruir el forat de la tetina.
 6. Comprovar que la temperatura del biberó és la correcta, posant unes gotes a la nostra mà per evitar que el nadó es pugui cremar (en el cas que la llet hagi bullit).
 7. Consumir immediatament i no guardar el que sobri.
 8. Si s’utilitza llet adaptada líquida, s’escalfa una vegada és dins del biberó.

Existeixen dubtes sobre si escalfar el biberó al microones degut a que la calor que rep és poc homogènia i el lactant podria cremar-se. Així mateix podrien desnaturalitzar-se part de les proteïnes de la llet, disminuint el contingut nutricional. Si tot i això ens decidim per aquest sistema es recomana escalfar durant 30 segons com a màxim i després sacsejar per homogeneïtzar la temperatura.

CONSELLS PER A L’ADMINISTRACIÓ DEL BIBERÓ

Quan canviem de llets maternes a llets adaptades, el nen ha d’acostumar-se al canvi de posició, a la manera de succió, al tacte de les tetines i a la quantitat de llet succionada. Per això, en general s’han de seguir una sèrie de consells per facilitar l’administració:

 • El nen ha d’estar en una posició semi-incorporada, mai el deixarem en una cadira.
 • El biberó ha d’estar inclinat perquè la tetina estigui sempre plena de líquid i no hi entri aire.
 • Si el  nen succiona molt ràpid o molt lent es pot interrompre el procés  perquè expulsi l’aire ingerit, llavors tindrà l’estomac ple i menjarà menys.
 • La duració de la presa serà de 10-15 minuts. No s’ha de deixar que el nen s’adormi amb la tetina a la boca.
 • A part de les quantitats recomanades, la quantitat de la llet per presa varia entre els nens. Si s’acaba els biberons, s’hauria de plantejar un increment de la quantitat.