EL TRACTAMENT DELS POLLS

Mª Victòria Arniges – farmacèutica

Els polls són insectes que es troben en els humans, mai en animals domèstics ni a l’herba. Es localitzen al cap, al cos i al pubis i s’alimenten de sang.
Avui parlarem dels polls del cap.
El Pediculus humanus capitis  o més conegut com a polls del cap, fan de 2 a 4 mm de longitud, són allargats i de color cafè.
Es transmeten per contacte directe de persona a persona o per l’ús compartit de gorres, pintes, raspalls o bufandes infestades. No salten ni volen. Tenen una vida curta, d’uns 33 dies.
Les femelles poden posar de 100 a 300 ous durant la seva vida. Els ous son blancs i es troben a 5 mm de l’arrel del cabell. Es podrien confondre amb caspa, però es diferencien perquè estan adherits al cabell amb un ciment molt difícil de dissoldre i no cauen.
L’ou triga de 7 a 10 dies a donar la larva. La infestació massiva es coneix amb el nom de pediculosis i és endèmica a Espanya.
Afecta molt més a nens en edat escolar independentment de l’estatus social. La simptomatologia de la pediculosis és la picor que provoca la saliva inoculada pels polls.

PREVENCIÓ

Un diagnòstic precoç és el millor i farà més efectiu el tractament en una infestació posterior. Hem de dedicar 10 minuts a la setmana a inspeccionar el cap dels nens.

Com fer-ho?

Desprès de la dutxa amb el cap moll, passar pel cabell una “lendrera”, des de la base fins la punta del cabell.
Col·locar una tovallola blanca a les espatlles del nen i inspeccionar la pinta a cada passada. Actualment hi ha molts productes comercialitzats que actuen com a preventius. La seva composició és a base d’oli de l’arbre del te i vinagre de quàssia amara com a més natural. Es poden utilitzar de forma diària.
Mai utilitzarem productes de tractament, perquè si no crearem resistències.

TRACTAMENT

Hi ha molts productes comercialitzats a base de dimeticones (silicones que han d’actuar durant 8 hores per ser eficaces), permetrines (es formulen a 1% i són eficaces als 10 – 15 minuts de l’aplicació), solució al 50% de vinagre de poma (aplicació durant 2 hores, i és més un suport als tractaments, fer-ho durant 2 setmanes).
Els tractaments s’han de repetir a la setmana perquè moltes vegades no s’han eliminat els ous i és el temps que els ous es trenquen per donar nous polls.
L’aplicació és amb el cabell sec impregnant-lo tot i deixar actuar durant el temps que marqui el producte. Aclarir i rentar amb un xampú neutre. Podem posar uns bàlsams especials per ajudar a despendre els ous. Passar la “lendrera” (la millor és la metàl·lica i acanalada) per tot el cabell a trossos petits.

CONSELL FARMACÈUTIC 

  • Ensenyar als nens que no ajuntin els caps quan juguin.
  • No compartir gorres, pintes, bufandes o tovalloles.
  • Desinfectar els objectes rentant-los a 55º o tancar-los en una bossa de plàstic durant 2 setmanes, submergir les pintes durant 10 minuts en aigua bullint.
  • Avisar a l’escola en cas d’infestació.
  • No utilitzar productes d’eliminació com a prevenció.