CUIDA’T LA SALUT DE LA CARA

img_cara

Marta Molina – farmacèutica

Mantenir la pell sana i atractiva té un gran valor, no només per la salut, sinó també per la felicitat i el benestar. La utilització dels nostres cosmètics indueix una millora en l’aparença de la pell gràcies a la seva seguretat i l’eficàcia en la seva fàcil aplicació.La pell es renova constantment i té una gran capacitat de reparar-se i compensar les agressions de l’ambient. Aquesta renovació requereix una constant aportació de nutrients.
Que una pell estigui en bon estat no sols depèn del factors hereditaris o de no patir malalties cutànies sinó de la cura que en fem. Així, convé evitar l’exposició al sol sense protecció, el tabac, l’alcohol, la contaminació ambiental, la falta d’exercici, un descans insuficient i una dieta inadequada o amb escassa hidratació.

INDICACIONS COSMÈTIQUES

És condició necessària mantenir la pell neta. Hem de netejar la cara cada matí i cada nit amb aigua tèbia i utilitzant un sabó suau, o bé, utilitzant llets que netegen per arrossegament i de tònics que acaben la neteja i preparen la pell per a la utilització de cremes.
La utilització de cremes hidratants amb filtres solars eficaços o locions per després de l’afaitat són mètodes poderosos a llarg termini per prevenir el foto-envelliment. Si existeix una tendència a la pell seca o amb picors, la crema hidratant ha de ser sense color i sense perfum. Si existeix tendència a la pell grassa i amb acne la crema ha de ser no comedogènica.

ENVELLIMENT CUTANI

Una de les seves característiques és la pell seca. La majoria de cremes hidratants, afortunadament, contenen filtres químics i biològics que contribueixen a prevenir-lo gràcies al seu ús rutinari.
Existeixen tractaments específics que milloren l’aspecte al disminuir les arrugues com són:

  1. Cremes hidratants: Minimitzant l’aparició de línies d’expressió.
  2. Actius tòpics: Alfa Hidroxiàcids AHA (àcid glicòlic, cítric, ascòrbic i ferúlic, entre altres) que s’utilitzen per tractar les arrugues fines i tots els fototipus del foto-envelliment estimulant la formació de col·làgens, elastina i altres substàncies dèrmiques. Altres substàncies com l’àcid hialurònic (hidratant), els antioxidants (vitamines C i E), ubiquinones o coenzim Q) tenen efectes coadjuvants. La vitamina A (retinol) preveu l’aparició d’arrugues profundes.
  3. Peeling superficial: Produeixen l’eliminació total o parcial de l’epidermis per poder ser reemplaçada per noves capes de millor qualitat.
  4. Complements orals: Antiradicals lliures, antioxidants i hidratants.